За дома

Шарен дом – как да не прекалим с цветовете в интериора

11.10.2012г. / 16 50ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Голямото предлагане на тапети, латекс и платове за пердета и дамаски правят домовете ни уникални. След прилагането на личния ви вкус домът ви може да изглежда скучен или безумно шарен като клоунски костюм.

1. Страхувате се да експериментирате, не харесвате шаренията и се придържате към стерилната бежово –сива гама. Декораторите наричат този подход „страх от цвета“.

2. На другия полюс са екстравагантните хора, които се чудят кой нюанс на зеленото да вземат, дали да не купят огненочервени пердета за спалнята, а понеже наситеното лавандулово е хит този сезон, ще го приложат в хола. Дизайнерите предупреждават, че ако сте в тази група може да изпаднете в грешката на „пренасищане на цветовете“.

Ако ви предстои ремонт или искате частично да промените някои елементи от обзавеждането, не започвайте преди да направите цялостен цветови проект на дома. Имайте предвид, че не е добре да внесете всички цветове на дъгата.

В интериора, както и в облеклото важи принципа: не повече от 3 цвята! Ако прекрачите това правило, имате всички шансове домът ви да влезе в категория „кич“. Като страничен ефект може да получите главозамайване и главоболие – и хапчета няма да ви помогнат, докато не сложите ред в дизайна.

Стилният дом е изгладен в един стил – от коридора, кухнята, сервизните помещения, хола и спалнята: рустик, източен, арабски, модерен, африкански, романтичен, градски.

Изберете водещия цвят за стените, пода и мебелите. След това се съобразете с локалните цветови петна – покривки, малки килимчета, възглавници, абажури, саксиите на стайните цветя – които не трябва да „надиграват“ и „спорят“, надскачайки интензивността на главния цвят, а да го допълват, като се съчетават с него.

Остава само да напълните дома с уют и любов!

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време