За дома

Как да отпушим мивката?

Безвредни начини за отпушване на мивка

17.01.2013г. / 09 30ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Понякога дребните проблеми и несгоди могат да ни изкарат извън релси. А ако ги оставим да си битуват у дома ще променят и поведението и характера ни. Може да ви звучи невероятно, но опитайте да оставяте казанчето на тоалетната постоянно да тече, мивката да е мръсна и още един два такива дребни проблема. Първата фаза е изнервяне! Не, продължавайте нататък.

А може би някои колежки са постоянно кисели именно защото у тях половината неща не работят и няма кой да ги оправи.

И в този контекст запушената мивка е най-неприятното нещо за онзи, който мие чиниите. Разбира се, ако има съдомиялна най-вероятно няма да има този проблем, а някакъв друг. Единственото, за което може би трябва да завиждаме на американците е именно тази машинка под мивката, която смила остатъците и не позволява запушване. И вече друг е въпросът дали е много умно да пускаме всякакви остатъци в мивката и дали това също не е проява на мързел и липса на рационално мислене.

Свързани статии

Българите все още не са влезли напълно в консуматорското мислене – ползваш – хвърляш. Ние винаги мислим как да използваме продуктите до край и така да поспестим нещо. Остатъците ще ги дадем я на коте, я на куче. Дори ако нямаме домашен любимец ще ги дадем на някое бездомно животно. Все пак сме добри хора и не хвърляме безцелно.

Но колкото и да не пускаме излишни неща в мивката, странно, но факт – запушва се. За да предотвратим това трябва превантивно да я прочистваме, така че да не позволим да се запуши безвъзвратно и да ни се наложи да се занимаваме с водопроводчици.

Най-лесният начин е с препарати за отпушване на канали. Но трябва да внимаваме, защото са опасни за здравето ни. Трябва да внимаваме да не попаднат върху кожата или да вдишаме от тях. Второто е почти невъзможно, освен ако си нямаме домашен противогаз.

Домашните начини за отпушване на мивка са безвредни. Един от тях, който може би е най-популярен сред домакините е със сода за хляб, сол и оцет. С тази комбинация може да отпушите и изчистите почти всичко – мивка, прозорци. Затова и е по-добре да купуваме сода в по-големи разфасовки.

За превантивно прочистване на мивка ще ни трябва приблизително една чаша сода, една чаша сол и една чаша оцет. Или съответно по-малко количество, но в тази пропорция. Заливате канала на мивката и оставяте да постои така известно време. Оцетът е влязъл в реакция със содата. След това сипвате гореща вода и каналът е прочистен. Това е все едно да миете зъбите на мивката си. Колкото по-редовно, толкова по-малко проблеми.

Вторият начин е с Кока кола. Както никой не й знае формулата, така всеки вече знае, че е вредна. Но тъй като не е установено колко точно, то много хора си я пийват с удоволствие. Понеже аз не съм от тези хора и целта не ми е да й правя реклама. Та ако сте от онези хора, които не купувате газирани напитки и не консумирате, но понякога ви се налага да вземете – било то, защото имате гости, които консумират. И какво да правите останалото. Говорихме, че е добре нещата да се използват рационално и да не се хвърлят. Е, специално за колата най-доброто е да я изсипете в канала. Наистина. Колкото ви е останало го изсипете в канала и не пускайте вода известно време. А след това изсипете една кофа вряща вода и ще имате отпушен канал.

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 7 години )
Цял ден се мъчих,съпруга ми пробва какво ле не,накрая се обадих на фирма за отпушване на канали.След 30мин. дойдоха и оправиха проблема.Работиха,бързо,чисто ,изключително съм доволна.Не се занимавайте с глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
анонимен ( преди 11 години )
веднъж щях да се удуша с един препарат - няма да повторя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар