За дома

Прищявка ли е съдомиялната?

Предимствата на съдомиялната машина

15.05.2013г. / 12 10ч.
Вергиния Генова
Снимка: Gettyimages.com

Снимка: Gettyimages.com

Напоследък си мисля прищявка или необходимост е миялната машина и все повече се убеждавам, че би било прекрасно да си имам един такъв помощник у дома.

Модерните хора имат модерни уреди, които улесняват живота им и пестят времето. Според специалистите тя е много по-икономична от обикновеното миене на чинии, защото:

Пести много повече вода. – При обикновеното миене на чинии хората обикновено слагат много повече веро от необходимото и използват много повече вода. Сапунисваме, мием и през цялото това време тече вода. Особено в българските кухни, където има само една мивка – най-малкото е неудобно постоянно да спираш и пускаш водата, още повече, че ако ги сапунисаш няма къде да ги сложиш, освен да довършиш процеса на миене докрай и да ги наредиш на сушилката.

Пести време – Докато машината работи можеш да си правиш каквото искаш. Хората, които си ценят времето определено биха избрали повече такъв тип уреди.

Недостатъците са, че самата съдомиялна струва пари, поддръжката й също струва пари, както и консумативите. И разбира се заема място.

Ако нямаме достатъчно финанси, по-добре да не влизаме в заеми, заради една съдомиялна и да си мием на ръка. И да ползваме ръкавици и крем за ръце. Няма да имаме перфектен маникюр, но това да ни е проблемът.

Ако имаме малка кухня – може би първият етап през който трябва да минем е да се сдобием с повече пространство и тогава да мислим за повече електроуреди.

Ако живеем на място, където ту има ток, ту няма – поради презастрояването на района например, голяма част от даденостите на цивилизацията са налични, но не могат да се използват. Дори да имаш всякакви електрически уреди и удобства, когато няма ток ти се налага да се връщаш години, години назад - да переш на ръка, да миеш чинии в кофа. И тогава се оказва, че е предимство да си имаш кладенец, вместо съдомиялна.

И най-забавното е, че никога не знаеш кога ще ти спрат тока и за колко време, така че не можеш да си направиш сметка за колко време пералнята ще изпере или съдомиялната ще измие чиниите. В този случай може би старомодният начин ще е по-лесен. Да не говорим за помпените водни станции, които работят на ток – тогава хем нямаш ток, хем вода.

С една дума всеки за себе си трябва да събере плюсовете и минусите и да реши има ли възможност за този необходим съвременен лукс в българската кухня или не.

 

Свързани статии
Коментирай
3 rate up comment 1 rate down comment
anelia ( преди 10 години )
От 11 години имам съдомиялна. Пести време и усилия. Преди имах малка и пусках по 2 на ден. Сега имам голяма и пускам по 1 на ден. За 1 час и 30 минути пускам програмата. През това време играя фитнес, гледам филм или си чета нещо. Ето ви спестeни 1,30 всеки деn, В къщи сме 3 човека и не са 2 чинии в мивката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 1 rate down comment
tani80s ( преди 10 години )
До bambinkata: Хе хе,един да е съгласен с мен :)Започнах да си мисля че в България са останали само мързеливци дето и една чиния да измият им е трудно :)И все си мисля че това е просто промиване на мозъци от непрекъснато вървящите реклами навсякъде....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
bambinkata ( преди 10 години )
2 rate up comment 0 rate down comment
tani80s ( преди 10 години )
До Привърженик: виждала съм съдомиялна,не ме мисли,знам и как се работи с неясподелила съм мнение просто,за 3 човека от които едно дете не ми е нужна,мия си ги сама за много по-кратко време.никъде не съм обиждала никой,за да ми се подиграваш така .Много лошо говори за човек
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 2 rate down comment
Привърженик ( преди 10 години )
Аз съм мъж и съм твърдо за съдомиялните машини. Навсякъде ги рекламирам, ноооо не тия за заведенията, а малките за 3-4 комплекта машини. Ако, не сте прекалено голямо семейство- няма нужда. И да за две три чинии не си заслужава да се пуска, нито пък да се чака да се съберат. Но пести време, докато тя работи вие се забавлявате, имате перфектно измити чинии и прибори, със съвършен блясък. С миене на ръка не можешда го постигнеш. А за госпожата от 1 коментар ще кажа, че миялна машина не е виждала, нито как се работи с нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
Ася ( преди 10 години )
Трябва всеки да има миялня м-на защото е страшно удобно.Аз отначало бях много против ,но сега виждам,че е много удобно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 2 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
Всеки, който има миялна машина се е убедил, че е голямо удобство и пести време, вода и най-вече усилия. Няма нищо по-досадно от миенето на мръсните чинии след ядене, а ако имате гости - си е направо супер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 5 rate down comment
tani80s ( преди 10 години )
Не ми е необходима съдомиялна.За две чинии или две панички за какво ми е.И не е вярно че докато сапунисваш чешмата работи,работи при тези които не си знаят парите.при нас бедните дето заплатите са ни около минималната пестиш.Работила съм в таверна в Гърция,там е немислимо без съдомиялна.Всеки ден се сменяше водата,трябва да се включи половин час за да загрее водата и други подобни.За тук ми се струва излишен разход на пари,вода и време.Две чинии се мият за няколко секунди,толкова ли съм мързелива че да не мога да ги измия ми да пускам цяла съдомиялна да ги мие 10 минути?Какво толкова сме яли че да трябва да ги върти толкова време?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар