Напоследък си мисля прищявка или необходимост е миялната машина и все повече се убеждавам, че би било прекрасно да си имам един такъв помощник у дома.

Модерните хора имат модерни уреди, които улесняват живота им и пестят времето. Според специалистите тя е много по-икономична от обикновеното миене на чинии, защото:

Пести много повече вода. – При обикновеното миене на чинии хората обикновено слагат много повече веро от необходимото и използват много повече вода. Сапунисваме, мием и през цялото това време тече вода. Особено в българските кухни, където има само една мивка – най-малкото е неудобно постоянно да спираш и пускаш водата, още повече, че ако ги сапунисаш няма къде да ги сложиш, освен да довършиш процеса на миене докрай и да ги наредиш на сушилката.

Пести време – Докато машината работи можеш да си правиш каквото искаш. Хората, които си ценят времето определено биха избрали повече такъв тип уреди.

Недостатъците са, че самата съдомиялна струва пари, поддръжката й също струва пари, както и консумативите. И разбира се заема място.

Ако нямаме достатъчно финанси, по-добре да не влизаме в заеми, заради една съдомиялна и да си мием на ръка. И да ползваме ръкавици и крем за ръце. Няма да имаме перфектен маникюр, но това да ни е проблемът.

Ако имаме малка кухня – може би първият етап през който трябва да минем е да се сдобием с повече пространство и тогава да мислим за повече електроуреди.

Ако живеем на място, където ту има ток, ту няма – поради презастрояването на района например, голяма част от даденостите на цивилизацията са налични, но не могат да се използват. Дори да имаш всякакви електрически уреди и удобства, когато няма ток ти се налага да се връщаш години, години назад - да переш на ръка, да миеш чинии в кофа. И тогава се оказва, че е предимство да си имаш кладенец, вместо съдомиялна.

И най-забавното е, че никога не знаеш кога ще ти спрат тока и за колко време, така че не можеш да си направиш сметка за колко време пералнята ще изпере или съдомиялната ще измие чиниите. В този случай може би старомодният начин ще е по-лесен. Да не говорим за помпените водни станции, които работят на ток – тогава хем нямаш ток, хем вода.

С една дума всеки за себе си трябва да събере плюсовете и минусите и да реши има ли възможност за този необходим съвременен лукс в българската кухня или не.

Още по темата