За дома

Как да поддържаме правилно дрехите?

20.03.2006г. / 01 02ч.
Аз жената
Как да поддържаме правилно дрехите?

Два пъти в годината избърсвайте и проветрявайте гардероба, като изнасяте дрехите. Почистете дрехите от прахта и проверете дали по тях няма проядени от молци места. Никога не прибирайте поразените дрехи отново в гардероба.

Плетени жилетки и якета не бива да поставяте на закачалки, защото се разтеглят. За да запазите безупречна линията на костюма, при закачане закопчавайте копчетата му. Редовно ги изчетквайте с мека четка, като обърнете внимание на шевовете и маншетите на панталоните. Вместо да съсипвате хубавите костюми в пералнята, давайте ги на химическо чистене. Сезонните дрехи обвивайте в целофан или поставете в специални торби.

Голяма опасност за вашия гардероб са молците. Те предпочитат най-вече вълнени дрехи и кожени подплати. Слагайте дрехите в специални торби, в които поставяйте препарат. Най-често използвани са нафталин, кристалчета камфор, клонки и листа от жълта комунига, лавандула или розмарин. Риганът също е изпитано средство за борба срещу молци, мравки и др. насекоми.

Преждевременното износване и овехтяване на коженото облекло най-често е предизвикано от неправилно поддържане. Много е важно преди и след студения период коженото облекло да се обработи със специален препарат, който играе роля на предпазен филм, както срещу механични, така и срещу атмосферни влияния. В магазините има голямо разнообразие на препарати, с които може да се третират кожените облекла.

Дрехите от кадифе носете на химическо чистене, но ако по някаква причина тази седмица сте пропуснали, прахът по тях може да отстраните чрез издухване със сешоар. Ако власинките са се смачкали, поставете дрехата над ваната, в която пуснете вряла вода за няколко минути. От действието на парата власинките набъбват и възстановяват първоначалното си състояние.

Шапките трябва да се съхраняват в специални кутии. Мокрите шапки оставете да изсъхнат, като ги напълните с хартия, за да запазят формата си. Почиствайте ги, като ги изчеткате срещу посоката на косъма с парче плат напоено със слаб амонячен разтвор. Омазнените места може да се почистят с кадифен парцал напоен с бензин. Велурените и кадифените шапки може да освежите, като ги държите над водна пара и след това изчеткате. Сламените шапки след като изчеткате, можете да почистите, като изтъркате с мека четка, потопена в топла, солена вода, в спирт или в смес от лимонов сок и серен прах.

Обувките прибирайте в шкафчето добре почистени. За да запазите кожата им от набръчкване и напукване, запълвайте ги с хартия. Мокрите обувки никога не сушете в близост до печки или радиатори, а на проветриво и сухо място. За доброто поддържане на обувките, ползвайте качествена боя или крем, от които зависи до голяма степен еластичността и здравината на кожата. Нанасяйте ги на тънък пласт.

Неприятната миризма на обувките може да премахнете, като ги измиете в разтвор на вода и 5-6 кристалчета калиев перманганат.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Нели ( преди 6 години )
Не съм съгласна,дрехите никога не трябва да се поставят в найлони и торби,защото се получават жълти петна(особено на светли дрехи),а те не се почистват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар