За дома

Как да разпознаете алергията към акари

Тя се проявява през цялата година

06.12.2013г. / 12 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Алергията към домашен прах е една от най-често срещаните. За разлика от сезонните алергии, тя може да напомня за себе си през цялата година. Всеки дом, колкото и добре и редовно да се почиства, крие риск от развитието на акари. Акарите не се забелязват с просто око. Тези микрокърлежи живеят върху топли и влажни повърхности. Как предизвикват алергични реакции?

Познати са над 50 000 вида акари, но само някои от тях са отговорни за алергиите. Те не хапят и са напълно слепи. Алергичните реакции се получават от изпражненията и секретите, които отделят. Широко разпространени са в домашния прах, домашния текстил, спалното бельо, меката мебел, матраците, плюшените играчки и други.

През кой период от годината алергиите към акари са най-силно изразени?

Няма такъв период. Именно затова тази алергия към домашен прах се наблюдава целогодишно, но може да бъде по-силно изразена през преходните сезони. Важно е да се поддържа чиста и невлажна среда, за да се намали тяхното размножаване. Особено важно е детските играчки и постелки в стаята да се почистват и изпират често. Малките са в пъти по-чувствителни към микрокърлежите за разлика от възрастните.

Как да разпознаете алергичните реакции?

Обикновено алергичните реакции се появяват мигновено. Обърнете внимание, когато:

  • имате бистра носна секреция
  • постоянно кихане (което не е от настинка)
  • сърбеж на носа и небцето
  • сърбеж и зачервяване на очите
  • сълзене на очите
  • сърбеж по кожата

Опасна ли е тази алергия?

Важно е да бъдат предприети навременни мерки за облекчаване на алергичните симптоми. Много нелекувани алергии прерастват в заболяване като астма, например.

Как да намалите риска от появата на алергия към микрокърлежите?

Следете за влажността на помещенията. Ако през зимните месеци сушите дрехите на сушилка, задължително трябва да поставите в помещението влагоабсорбатор, а най-добре е да не сушите дрехите вътре в дома.

Проветрявайте по два пъти на ден помещенията в дома и особено тези, в които спите.

Освен за влагата, добре е да следите и за температурите в стаите. Високите температури също благоприятстват развитието на акари.

Свързани статии

Почиствайте редовно помещенията от домашен прах.

Трябва да изпирате спалното бельо на не по-малко от 60 градуса в перална машина.

Избягвайте топлите завивки, които са с естествен пълнеж.

Почиствайте редовно матраците, на които спите, както и меката мебел в дома.

Коментирай