Астрономическата зима започна сравнително скоро, но няма да усетите колко бързо минава времето и пролетта ще дойде. Ще се наложи отново да подхващаме парцала и метлата за голямото пролетно почистване.

На много жени това им е едно от най-омразните занимания или по-скоро задължения, които им се налага да правят. Но ще се учудите, че всъщност немалка част от домакините обичат това занимание и намират за забавно и релаксиращо почистването на дома и привеждането му в уютен и приятен вид.

Ако вие сте от жените, които обичат да поддържат дома си чист и подреден и това е едно от любимите ви занимания, ние ще ви разкрием защо това е така.

Чистенето ви кара да се чувствате удовлетворени

Чувствате се безкрайно доволни, когато подредите разхвърляната и затрупана с играчки детска стая. Осезаемите резултати ви правят щастливи, организирани и прибрани. Дори малки неща като почистването на хладилника могат да оправят настроението ви. Придобивате увереност, че сте постигнали целта си и сте готови да поемете други предизвикателства.

Успокоява съзнанието ви

Много жени признават, че почистването на дома им помага да се разтоварят от напрежението в работата или от ежедневните ангажименти и проблеми. Именно заради това някои психолози разглеждат чистенето като терапевтична задача.

Един уикенд, прекаран в пране, лъскане на банята и кухнята, подреждане на дрехи, обувки и детски играчки ви разтоварва за цяла седмица напред.

Чистенето е начин да държите нещата под контрол

Още по темата

Обичате всичко да изглежда перфектно, дори когато заминавате на почивка, искате да заварите дома си в изрядно състояние. Затова го почиствате и подреждате преди да тръгнете. Така дори да дойдат неочаквани гости, няма да заварят безпорядък и никой няма да разбере, че сте били във ваканция.

Ако сте били потиснати по време на работа, не сте се справили навреме с някой отчет или презентация, това е начин подсъзнателно да упражните контрол, който в предната ситуация ви се е изплъзнал.

Чистенето като форма на медитация

Може да ви се стори странно, но за някои жени това е сравнимо с медитирането в източните култури. Е, разбира се, домакините не седят в поза лотос, докато чистят. Става дума за състоянието на духа и ума по време на „ритуала“. Чувствате се добре, докато миете огледалата, мълчите си, вглъбени сте в себе си или просто не мислите за нищо.

Чистенето има медитиращо въздействие и поради факта, че домакините си имат изграден стереотип на действие и методичното повтаряне на ритуалите за чистене носи успокояващ ефект за съзнанието.