За дома

Заобиколени от техно уреди

10.04.2006г. / 15 27ч.
Аз жената
Заобиколени от техно уреди

Малко хора са си задавали въпроса "Какъв щеше да бъде животът, ако не бяхме заобиколени от техно уреди?".
Без тях комфорта щеше да е трудно постижим. С времето хората са откривали все повече и все по-нови уреди, които улесняват живота ни, но затова е необходимо да боравим свободно с тях.
Аз искам да Ви запозная с един от тях. От няколко години се занимавам с планинско колоездене. Съчетавам полезното с приятното, спортувам за удоволствие и се любувам на красотата, която не мога да намеря в градски условия.
Когато карам в планината, непременно взимам със себе си един малък, но много полезен уред. Той е незаменим за хора, които се занимават с моето хоби, но може да се използва и за много други цели. На вид е малък и много прилича на GSM. Този сложен и модерен уред се нарича GPS – в превод означава глобална позиционална система. Той ми помага много и ми показва температура на въздуха, надморска височина, изминати и оставащи километри до предварително зададена на екрана крайна цел и има още много полезни опции. Най-важното за мен е, че на екрана виждам къде се намирам във всеки един момент от моето пътешествие. Това е много полезно за мен, защото в планината често може и да се изгубиш. Уредът показва абсолютно точното ми местонахождение /с точност до 3 метра/ чрез сателити, които се намират в Космоса и така по всяко време мога да бъда сигурна за своята безопасност. Освен това има вграден барометър и така ме предупреждава да се прибирам у дома в случай на приближаваща буря.
След уморителното, но приятно на изживявания колоездене се прибирам у дома и източвам информацията от GPS-а право в лаптопа.
Не мога да си представя ежедневието си и без цифровия фотоапарат, с който запечатвам планинските прелести на нашата Родина. Източените от него снимки са прекрасни спомени за мен. Ако поискам да ги споделя с приятели – изпращам ги по Интернет на техните e-mail или просто ги разпечатвам на многофункционалното ни устройство и ги изпращам в плик за тези, които още не са се снабдили с компютър.
Харесва ми да съм заобиколена от техно уреди и съм щастлива сред тях.

Коментирай