За дома

Почистване на бижута в домашни условия

Спестете средства

27.01.2014г. / 10 50ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Ако не ви се харчат излишни пари за почистване и освежаване на бижутата ви, можете да го направите и вкъщи! Нужно е само да хвърлите един бърз поглед на съветите, които сме събрали и ще накарате скъпоценностите си отново да заблестят!

Перли

Разбъркайте една чаена лъжичка течен перилен препарат в 1 литър вода и оставете перлите потопени в течността за около 2-3 минути. След това ги извадете и ги оставете върху памучна кърпа да съхнат. Съхранявайте ги в памучна торбичка – така най-добре ще избегнете повторното им зацапване и ще останат лъскави за по-дълго време.

Диаманти

Казват, че всяка дама трябва да притежава поне по един диамант! За гордите притежателки на скъпото бижу е добре да знаят, че диамантите се почистват най-добре с топла вода и сапун. С помощта на четка с мек косъм просто разтрийте сапунения разтвор, за да почистите скъпоценния си камък или камъни. След това подсушете с мека кърпа.

Ако сте чували, че пастата за зъби придава диамантен блясък, това не се отнася за диамантите! Пастата за зъби не е в състояние да увреди диаманта – все пак той е изключително твърд. Но може да повреди благородния метал, на който е прикрепен камъка, заради абразивните си частици. Затова е неподходяща за почистване на бижута.

Злато

Никога не се къпете със златни бижута. Това съветват специалисти бижутери. Сапунът и препаратите за баня могат да предизвикат образуването на тънък слой, който да покрие златото. Това го прави да изглежда тъмно и некачествено.

За да почистите златните си украшения в домашни условия, разтворете няколко капки препарат за миене на съдове с една чаша топла вода и с помощта на четка с мек косъм почистете бижутата. Ако замърсяването е много упорито и това не помогне, добавете няколко капки амоняк в сапунената вода и потопете бижутата да престоят за известно време.

Свързани статии

След това почистете с четка и изплакнете. Хлорираната вода разваля блясъка на златото, затова използвайте минерална. При високи температури хлорът може сериозно да увреди златото ви, затова го сваляйте преди да се потопите във ваната.

Сребро

Среброто е мек метал, който много лесно може да се нарани. Затова търкането дори с най-меката четка би го наранило. Бижутерите съветват да го почиствате със полираща микрофибърна кърпа или мека гъба за чинии.

Тюркоаз

Тюркоазът също се почиства лесно в сапунена топла вода и се подсушава с мека кърпа. Важно е да се отбележи, че камъкът не трябва да се потапя във водата, тъй като е порест и ще поеме голяма част в себе си. Това може да увреди бижуто ви. Избягвайте и химическите препарати за почистване, продавани по бижутериите – те обезцветяват камъка!

 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
fani ( преди 8 години )
potimnenoto srebro moje da se pochisti kato se nakisne malko v ocet :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар