За дома

Почистване на килими без химикали – как?

Кои естествени продукти са най-подходящи?

30.06.2014г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много хора смятат, че килимите са възможно най-лошият избор за подова настилка, защото са пълни с всякакви микроскопични насекоми, акари, събират страшно много прах и са трудни за поддръжка.

Може и да има частица истина, но помислете си за студените зимни месеци, в които ходенето по плочи и циментови настилки никак не е за предпочитане! Тогава килимът внася уют и топлина.

Важно е доброто поддържане на килима да е налице и няма да имате проблем. Но как да го направите без да използвате силни химикали и мощни прахосмукачки?

На първо място, ако имате обширни площи, покрити с килими и мокети в дома си, не ходете с обувки по тях. Това трябва да важи и за вашите гости и приятели. И без друго по подовите настилки се събират всякакви мръсотии – не е нужно да довнасяте допълнителни микроби чрез обувките си!

Друго много важно нещо е да почиствате килимите си с гореща пара поне веднъж годишно! Силата и горещината на парата са достатъчни за неутрализиране на микроорганизмите и затова не се изисква допълнителна употреба на почистващи химикали. Ако нямате парочистачка в дома си, време е да си набавите.

Свързани статии

След обработката с парата оставете килима да изсъхне много добре, преди да го поставите отново на мястото му. Това ще забави растежа на бактериите и микроорганизмите, които поначало живеят в килимите и мокетите.

Правило е да не се държат мокри или влажни килими на затворено пространство.

Но какво да кажем за трудните за почистване петна?

Упоритите петна се повлияват изключително добре със сода за хляб, както и с винен оцет. Поръсете обилно количество сода, ако петното е мазно или е от храна. В никакъв случай не търкайте влакната на килима, защото ще го повредите. Изчакайте содата да абсорбира остатъците от храна, мазнина, алкохол или кал. Чак след това можете да изплакнете с вода.

Оцетът е много полезен в случаите, в които искате да почистите по-голям участък от килима. Просто разтворете равни части оцет и вода. Хубавото на тези естествени съставки е, че не съдържат химикали и са напълно безвредни за вас, децата и домашните ви любимци. Освен това са и толкова ефикасни!

Коментирай