За дома

Калмия – нежен и свеж храст

Прекрасна украса за градината

25.11.2014г. / 13 37ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Ако досега не сте чували за калмия, време е да се запознаете с този прекрасен цветен храст. Калмията е изумително красив многогодишен храст, цъфтящ в различни цветове. Родината му е Северна Америка.

Много е подходящ за отглеждане в сурови условия, защото е способен да издържи дори до -45 градуса по Целзий. Расте на височина до 2-3 метра, което го прави чудесна оградна украса за вашата градина. Цветовете му са едри, наподобяващи снобчета от малки цветчета. Големината им е около 40 см.

Зимните студове не са никакъв проблем за калмията, но летните горещини могат да се окажат доста неблагоприятни.

Разположение

Добре е да засаждате калмията на полусенчести места. Слънцето не й пречи по принцип, но горещината през лятото може да е проблем. Калмията не трябва да бъде позиционирана на ветровите места, на които става прекалено голямо течение.

Най-добрият вариант за избор на място е такова, на което през деня да няма особена пряка слънчева светлина, освен до ранния обяд.

Почва

Почвата не трябва да бъде прекалено суха. Добре е да е смесена с пясък, но немного. Торфът, смесен с малко пясък е идеалната комбинация за калмията.

Торене

Добре е почвата да се подхранва с минерален тор. Правете това всяка година между април и юни.

Поливане

Свързани статии

Важно е почвата на калмията да е влажна, но в никакъв случай подгизнала. Растението има нужда от добре дренирана почва, която да не пресъхва. Полива се обилно, но не всеки ден. През 7-8 дни е достатъчно.

Засаждане

Този красив храст се сади през пролетта. Важно е да оставите около 1 метър свободно разстояние около калмията. Ямата, която се изкопава трябва да е с диаметър около 55 см. Корените не се вкопават прекалено на дълбоко. За предпочитане е да подхраните почвата непосредствено преди самото засаждане.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай