За дома

Градински кукуряк – европейският чаровник с отровен дъх

Как да отглеждаме градинския кукуряк?

03.12.2014г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Градинският кукуряк или hellebore, както е латинското му наименование, е родом от Централна и Южна Европа. Най-често се среща в Испания, Португалия, Румъния и Украйна. Ако сте решили да го отглеждате заради красивите му цветове, трябва да знаете, че градинският кукуряк е силно отровен.

Някои видове градински кукуряк се използват в народната медицина заради лечебните свойства на коренището и листата им. Сред тях е черният кукуряк, който расте предимно в Южна Германия и Сърбия.

Обикновено листата на кукуряка са тъмнозелени, прави и лъскави, а цветовете му се състоят от няколко цветни листенца в различни нюанси лилаво, розово, черно, тъмносиньо, бледозелено, жълто, бяло, както и смесени цветове.

Кукурякът цъфти от декември до април, заради което немците го наричат снежна роза.

Почва


Градинският кукуряк предпочита глинеста и богата на минерали почва. Заради това е добре да се наторява често – най-малко веднъж на две седмици. Кукурякът обича оборски тор. От време на време може да добавяте и малко варовикова почва.

Поливане


Градинският кукуряк не понася почвата да е прекалено суха, нито прекалено влажна. Важен е балансът. Ако се полива по малко, но равномерно, той ще цъфти и ще ви радва много години. Внимавайте почвата да е добре дренирана.

Размножаване

Най-често размножаването става чрез разсаждане на коренища или чрез семена. Ако размножавате кукуряка чрез коренища, добре е старите растения да се разделят внимателно и да се преместят в отделни саксии, преди да е започнал растежът на самите корени.

Чрез семена е много лесно, защото лесно можете да се сдобиете с голям брой растения. Добре е да сеете кукурякъ напролет. Обикновено градинският кукуряк започва да цъфти чак на третата или четвъртата година.

Свързани статии

Местоположение

Кукурякът не обича особено пряката слънчева светлина, но не е добре и да го лишавате напълно от такава. Затова полусенчестите места в дома или градината са най-добрият избор.

Температура

Тъй като този кукуряк расте в Централна и Южна Европа, той е свикнал с умерено-континентален климат. Температурите е добре да са от порядъка на 15-20 градуса през зимата, и не повече от 26-27 през лятото.

Коментирай