За дома

Тинтява – горската фея

Как да отглеждаме тинтявата?

17.11.2014г. / 12 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Тинтявата е красиво свежо цвете, растящо неособено високо, но с красиви цветове. Тя е многогодишно растение, което е много подходящо за отглеждане в дома и градината. Обикновено цъфти в сини и лилави тонове, а листата й са тъмнозелени, остри и плътни. Тинтявата цъфти през юни до към края на август.

Най-разпространена е из горските ливади, каменистите области и храстовите масиви по високите части на планините.

Местоположение


Тинтявата не обича прекалено осветени помещения, затова гледайте да я разположите на леко сенчесто или полуосветено място. Въздухът трябва да е много свеж, а температурата не трябва да е особено различна от 20 градуса. Не поставяйте тинтявата на силно течение, това ще я убие.

Поливане


Нежното цвете се полива умерено в сезона на цъфтежа, а през зимата се свежда до минимум. Най-добре е да я поливате с филтрирана вода. Тинтявата се нуждае от редовно наторяване, за да вирее най-добре. Препоръчително е това да става на всеки 2 седмици.

Свързани статии

Размножаване

Става посредством семена в периода между януари и февруари. Не е нужно да заравяте семената прекалено дълбоко. Необходима им е много светлина, докато покълнат. Почвата не трябва да се оставя да подгизва, а е добре да бъде хубаво дренирана.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай