За дома

Лесен план за пролетно почистване

Как най-бързо и лесно да почистим дома в началото на пролетта?

24.03.2015г. / 14 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Пролетта е красиво време от годината, което обаче налага и някои неприятни домашни задължения, като например пролетното почистване.

Няма как! Домакинството трябва да мине през това, за да се освежи и да се подготви за идването на топлия сезон. През зимата почистването е по-трудно, проветряването също. Затова сега е моментът да запретнете ръкави и да преобразите дома си!

Ще ви предложим няколко умни съвета за по-бързо и лесно пролетно почистване!

1. Подредете преди да почистите

Преди да се втурнете с тежката артилерия е добре да разтребите бъркотията. Приберете всички разхвърляни дрехи, играчки, предмети, които не ползвате. Въведете всичко в пълен ред и чак тогава се заемете със същинското почистване. Ще ви бъде много по-лесно.

Сега е и моментът да се освободите от ненужните предмети и дрехи. Което не става за подаряване или даряване – изхвърлете.

2. Снабдете се с необходимите почистващи средства

Уверете се, че имате всичко нужно, за да почистите бързо и лесно. Колкото и да ви се струва банално – направете си списък. Това помага много и улеснява лутането в магазина. Пък и ще избегнете вайкането и разтакаването.

Най-важното, което ви трябва е:

  • Торби за боклук
  • Микрофибърни кърпи
  • Спрей за стъкло
  • Гъбки и дунапренени парцалчета
  • Хартиени кухненски кърпи
  • Ръкавици

Всичко останало ще прецените и ще включите в индивидуалния си списък.

Свързани статии

3. Почистете въздуха

Това, че въздухът е прозрачен не означава, че не може да се замърси. За да почистите и освежите въздуха в жилището, помислете за пречистващи въздуха растения. Те ще намалят праховите частици и алергените в дома.

Растенията са чудесно средство да ароматизирате дома по естествен начин и да елиминирате неприятните миризми.

4. Разделяй и владей

Направете план от кои стаи ще започнете. Най-добре е да се започне от най-замърсените части на дома. Оставете най-малко належащите площи за накрая.

5. Включете цялото семейство

Пролетното почистване не е задължение само на жената в къщата. Разпределете задачите между всички членове на семейството. Така всеки ще оцени труда си и труда на другия. Това е добра тактика за запазване на чистотата за по-дълго.

Коментирай
Свободно време