За дома

Вълшебница в кухнята

18.01.2007г. / 17 27ч.
Вергиния Генова
Вълшебница в кухнята

Съвременния ритъм на живот не ни оставя много време да бъдем заедно със семействата си. Повечето от нас се срещат единствено около масата на вечеря или по празници. Затова е добре кухнята и трапезарията, често в нашите условия това е едно и също място, да са уютни, удобни и красиви. По традиция за това се грижи стопанката на къщата. Тя е тази, която има вълшебната способност от една обичайна вечеря да сътвори романтично приключение или римско пиршество. Затова и трябва да прилага най-разнообразни хитринки, за да бъде неотразима и винаги любима за своето семейство.

1. Бъдете изобретателна в кухнята – гответе питателни и разнообразни ястия. Обширния свят на Интернет кулинарните форуми и сайтове е пред вас. Започнете да изпробвате лесни рецепти от кухните на други националности. Дори една нова подправка или нов начин на нарязване на продуктите би внесъл свежест във вашата кухня. Така всеки път ще зарадвате любимите си хора с нещо нетипично и екстравагантно. За по-сигурно при по-смелите изпълнения гответе наред с новото и някоя стара изпитана рецепта, която знаете, че е любима на всички, за да няма недоволни и гладни.

2. Използвайте новите чинии, момичета, и чашките също – ако така трябва да перифразираме известната на всички ни максима. Българите обикновено са свикнали да имат ежедневни прибори и такива за гости – дори те да се използват веднъж на няколко години. Не е ли по-романтично, обаче, поне веднъж в месеца да се пие вино от сватбените кристални чаши, който да навяват приятни спомени и да връщат романтиката и страстта в живота ни. Може да не сме винаги изрядни пред гостите, но затова пък ще ни е изключително приятно да се храним в къщи, ако използваме новите си сервизи, да предпочитаме стилните такива с различни флорални елементи, сребърни или златни кантове.
Не е тайна за никого, че ако искаме да увеличим апетита на домашните е за предпочитане да им поднасяме храната в чинии от топлата гама: червени, жълти, оранжеви. Ако искаме да го възпрем, то по-добре да купим сервиз в зелено или синьо.


3. Редувайте се в готвенето. Поделете тези ангажименти с близките. Какво по-хубаво от това веднъж да готви Той, друг път Вие, да имате ден за хранене и мероприятие навън, ден в който да ходите на гости, ден в който да посрещате гости и да приготвяте храната заедно, ден за релакс в храненето – да хапвате нещо леко, да сте на плодове, зеленчуци, бульони, чай и ден за изненади, в който някой от вас да приготвя нещо специално по специален начин и с много специално отношение. Така бързо и приятно ще измине седмицата. Ако имате деца добре е от рано да ги посветите в тайните на кулинарията, дори за малките момченца ще бъде приятно, играейки да помагат в приготвянето на храната. А когато пораснат да имат и свой ден за готвене – може да е веднъж в месеца, но тогава ще могат да покажат на всички какво са научили. Обикновено жените приемат кухнята като своя територия, но ако сте прекалено ревниви и стриктни и постоянно натяквате разлял си това, преместил си онова, няма да може да ентусиазирате останалите членове от семейството да се развихрят в кухнята. Насърчавайте ги и ги окуражавайте в първите им опити. А ако кулинарните им способности се разпрострат само до пърженето на яйца и приготвяне на сандвичи, то нека денят в който готви Той да бъде денят, в който се консумират именно тези храни.

4. Когато готвите с въображение – икономисвате пари. Осигурявайки си ежеседмично празнични обеди и вечери ще отпадне липсата да ходите често семейно на ресторант, защото при едно бързо сравнение ще установите, че в къщи е много по-вълнуващо, романтично, вкусно и приятно. Храненето навън ще остане само за онзи ден в седмицата, в който сте навън с приятели или когато хапвате набързо в пицария преди киното или театъра.

5. Не се затрупвайте с предмети от кухненския инвентар. Ако не сте сигурни, че нещо ще ви влезе в употреба или вече имате подобно, няма нужда да се затрупвате с хиляди рендета, чашки, тавички и други посуди, които само ще ви се трупат. Тъкмо когато сте решили да сготвите нещо набързо и отваряте шкафа само за тиганчето, то да ви засипят десетина тенджери, тенджерки и тенджерчици, които почти никога за нищо не използвате, но при всяко отваряне е необходимо отново да ги набутате някак си по местата им. Облекчете се – купете си един кухненски комбайн, който да съчетава повече функции, хем ще ви заема по-малко място, хем в крайна сметка ще ви излезе по-евтино.

6. Улеснявайте се. Почти всички вече имат достъп по някакъв начин до интернет и вместо да прелиствате дебелите готварски книги и тъкмо когато откриете интересна рецепта, която да приготвите и да се окаже, че нямате две от основните съставки, използвайте функцията – какво да сготвя – разполагам с ... където да напишете онези продукти, с които разполагате.

Коментирай