За дома

Пролетно почистване на хладилника в 6 лесни стъпки

Как правилно да почистим хладилника

18.05.2017г. / 13 29ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пролетта и лятото са времето, в което правим основно почистване. Това важи и за хладилника. Новите модели хладилници не изискват често размразяване по простата причина, че не хващат големи буци лед в камерата като старите модели.

Ето защо често забравяме, че е време да размразим хладилника и да го почистим основно. Пролетта и лятото са един прекрасен момент да направите това.

Как най-лесно да почистите хладилника в няколко стъпки?

Започнете отвън

Не си даваме сметка колко важно е да почистваме редовно хладилника отвън. Пипаме повърхностите и дръжките на хладилника непрекъснато. Освен това по него полепват всякакви бактерии от кухнята, които могат лесно да попаднат в храната ни.

Повечето хора държат магнити за хладилник от различни места, на които са пътували, вероятно и вие имате. Заради тях рядко почиствате хладилника отвън. Сваляйте редовно магнитите и почиствайте с дезинфектант.

Обмислете какви храни има в хладилника

Не се впускайте в размразяване на хладилника преди да сте обмислили с какви храни разполагате. Някои продукти, които задължително трябва да са охладени не могат да стоят повече от 2 часа извън хладилника.

Ето защо подготовката е важна. Постарайте се да изпразните хладилника от нетрайни храни преди да решите да му правите пролетно почистване.

Изпразнете целия хладилник

Извадете всичко от хладилника, размразете го напълно. След това можете да пристъпите към обиране на най-едрите замърсявания.

Същинско почистване

Използвайте мека памучна или микрофибърна кърпа, както и специален дезинфектант за почистване на хладилници. Така ще сте сигурни, че не само сте почистили всички повърхности отвътре, но сте убили и бактериите по тях.

Извадете скарите на хладилника

По тях се събират много мръсотия и бактерии. За предпочитане е да ги измиете с много гореща вода и дезинфектант.

Сортирайте продуктите

Когато почистите хладилника и започнете да подреждате продуктите си обратно в него, сортирайте ги правилно. Това ще намали риска от преждевременно скапване на някои пресни продукти и евентуалното пренасяне на бактерии от едни храни на други.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време