За дома

Неща в бита, които никога да не купувате втора употреба

Защо е опасно за здравето и за джоба ви

06.04.2018г. / 05 54ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Новите вещи и пособия са скъпи. Не всеки има възможност да си ги купи. Някои хора предпочитат да вложат по-малко пари в дадена вещ, защото смятат, че не си заслужава да се пръскат много пари за нещо, което така или иначе има преходна годност и трайност на експлоатация.

Донякъде това е така, но има някои предмети и пособия, които не трябва да купувате втора употреба, тъй като има голям риск да си хвърлите парите, вместо да спестите.

10 изненадващи употреби на розовата вода

Телевизор 

Съвременните телевизори са проектирани с ограничен срок на експлоатация. Техните светодиоди и транзистори не са вечни, което скъсява живота им. Ако си купите телевизор втора ръка, вероятността той скоро да спре да работи или да започне да дава проблеми, не е никак малка. Така ще дадете пари за ремонт, което реално прави инвестицията ви скъпа.

Обувки

Дерматолозите съветват дори новите обувки да не се носят твърде дълго. Чифтовете, които ползвате всеки ден или почти всеки ден, трябва да се изхвърлят след 3-4 месеца. Останалите биха могли да останат в употреба по-дълго.

Защо това е така? Просто е. Защото обувките са среда за развитие на стотици хиляди болестотворни бактерии. Ето как нашите собствени обувки ни разболяват, камо ли обувки, които са носени от друг човек преди това.

Прахосмукачка 

Прахосмукачките са скъпи, особено качествените и многофункционални апарати, които освен почистване предлагат и пране. Ако си купите стара употребявана прахосмукачка рискувате тя да има нужда от ремонт, тъй като не се знае дали е експлоатирана правилно.

Свързани статии

10 алтернативни употреби на зехтина

Освен това прахосмукачките са средище на бактерии, плесени, мухъл, гъбични микроорганизми, които са опасни за здравето.

Принадлежности за домашни любимци

Няма как да сте сигурни дали животното, което е ползвало принадлежностите, е напълно здраво. Не рискувайте здравето на вашия любимец като купувате употребявани легла, играчки, одеяла и прочее.

Стари бижута

Шансовете да ви излъжат в цената, ако купувате стари бижута, са големи, освен ако не сте специалисти по бижутерия.

Килими, черджета 

Килимите са истински развъдници на бактерии, акари, микроорганизми, гъбички, плесени. Ако са били притежание на пушачи, които са пушели вкъщи, рискът килимите и постелките да са наситени с вредни вещества е още по-голям.

Коментирай
18 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 6 години )
Разбрахме, не купувайте нищо старо, щото е пълно с бактерии! Вие сериозно ли? Случайно да знаете колко бактерии има във въздуха или в килограм морска вода?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 6 години )
Вярно големи глупости са.Има си начини за почистване и обеззаразяване на всичко.Всичко останало е OCD, мании и паранои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20 rate up comment 1 rate down comment
ееее ( преди 6 години )
Глупости на търкалета, особено пък това за телевизорите. Там толкова напредна технологията, че може смело да взимаш тв-втора употреба , ако е по-нов и в момента на покупката работи. Единствената уговорка е за тв, при които подсветката на екрана е с луминисцентни лампи които са ненадеждни , а не със светодиоди ( LED )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар