Здраве и красота

10 изненадващи употреби на розовата вода

Можете да изплаквате устата си с нея сутрин за здрави зъби и свеж дъх

22.03.2018г. / 13 36ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Комбинацията от рози и вода създава прекрасен продукт, който не само разкрасява, успокоява, но и може да действа оздравително на кожата ви. Розовата вода се използва за красота още от древни времена. Според някои слухове Клеопатра се е къпала в мляко и мед и розови листа или розови пъпки. И днес, розовата вода се ползва широко в козметичната индустрия. Вижте какви други интересни ползи има розовата вода и как може да ни помага в ежедневието.

Розовата вода успокоява кожата

Едно от най-ценните качества на розовата вода е, че има противовъзпалителен ефект върху кожата. Освен това е богата на антиоксиданти, които влияят на уврежданията от свободните радикали. Ако страдате от акне или розацея и търсите натурално средство да успокоите кожата, то розовата вода може да ви помогне.

Може да я ползвате като вода за уста

Розовата вода има антибактериални свойства и нейните качества да действа противовъзпалително я правят много подходяща за изплакване на устата. Според някои проучвания билкови води за уста, в които се съдържа и розов екстракт, могат да облекчават болка и раздразнение от афти например.

Добавете я към ваната си

Няколко капки розово масло във ваната ще омекотят кожата и ще оставят върху нея фин, нежен аромат.

Използвайте я в кухнята

Можете дори да готвите с розова вода. Екстрактът от роза се използва в някои ястия като например агнешко, оризов пудинг и различни салати. Също така не е никак лоша съставка за коктейли.

Добавете розова вода към прането

 Знаете ли, че в някои райони в Индия използват розовата вода, докато гладят дрехите? По този начин дрехите ви ще ухаят невероятно цял ден.

Правете си маски за лице

 Благодарение на своите многобройни ценни качества, розовата вода е идеална за раздразнена кожа. Ето една домашна рецепта: смесете малко нахут с пудра от сандалово дърво, с куркума и розова вода и ще получите перфектната маска за лице.

Розова вода за ухаеща коса

Смесете няколко капки розова вода с шампоана или балсама ви, за да хидратирате косата си. Освен това, косата ви ще ухае прекрасно.

Розовата вода е основа на много парфюми

Свързани статии

Заради успокояващия и детоксикиращ аромат на розата, тя често се използва в създаването на нови аромати. В комбинация с някои ароматни масла може да се превърне в забележителен парфюм.

Използвайте я за премахване на грима

Няколко капки кокосово масло, смесено с розова вода се превръщат в идеално средство за почистване на грим. Освен да почисти лицето, помага и за добрата хидратация на кожата.

Избягайте от стреса 

Напръскайте малко розова вода върху възглавницата си и ще заспите като бебе. Отпуснете се, релаксирайте, пуснете си приятна музика и се потопете в ароматната възглавница, за да избягате от стреса и тревогите натрупани през деня.

Коментирай