За дома

Неща, които е добре да почиствате веднага след покупката им

За да намалите риска от бактериални инфекции

16.08.2019г. / 13 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички знаем, че редовното миене на ръцете, спазването на добра лична хигиена, старателното измиване на плодовете и зеленчуците са много важни за здравето ни. Но има неща, които трябва да почистим или изперем веднага след закупуването им. Кои са, вижте в следващите редове.

Дрехи

В модния бутик те изглеждат перфектно подредени, чисти, но не е съвсем така. Дрехите изминават дълъг път до магазините, събрали са в себе си прах и вредни микроорганизми. За да избегнете алергични реакции, стафилококови инфекции, винаги ги изпирайте преди първото носене.

Обувки

С обувките рискът да се заразите с гъбички или да пренесете вредни микроорганизми върху кожата е не по-малък. Ето защо, преди първата им разходка из града, почистете отвън с подходяща гъба, а вътре напръскайте със спрей за дезинфекция. Такива се продават в аптеките.

Храни, които да не топлите в микровълнова

Спално бельо и кърпи

Спалното бельо и кърпите също не са напълно безопасни. Факт е, че в крайния етап от тяхното производство се използват някои химикали – формалдехид и други. Те би трябвало да предпазват от петна, гънки и микроби, които се намират в заводите.

За да се отървете от остатъците от химикали, се препоръчва преди употреба да бъдат изпрани. Така не само се премахват излишните багрила, но се подобряват и абсорбиращите свойства на тъканите.

Аксесоари за маникюр

Пили, ножички, нокторезачки и т. н. За да се предпазите от инфекции, се препоръчва да дезинфектирате не само новите аксесоари, но и тези, които вече сте използвали.

Четка за зъби

Независимо че се продава в опаковка, четката за зъби също е добре да бъде почистена. Може да го направите със сапун и топла вода. Също така периодично може да потапяте четката за няколко секунди в малко количество дентална вода. Не забравяйте да сменяте четката си на всеки 3 месеца, както и след настинки, грип, афти.

5 грешки, които правим със суровото пиле

Съдове за готвене

Тигани, чинии, тенджери, силиконови форми за сладкиши... Необходимо е да бъдат почистени преди употреба. Най-добре може да го направите с препарат за съдове и топла вода, ако няма специални изисквания за почистване на пособието.

Електрическа кана за подгряване

Много често след закупуването на нова кана се усеща една неприятна миризма напомняща пластмаса. Има как да се справите с нея, ако след измиването с веро продължава да мирише.

Напълнете каната с вода до максимум, добавете 30 г сода и пуснете водата да се загрее. След това оставете за няколко часа содата да действа и изплакнете.

Или опитайте с трик с лимон. Напълнете каната с вода до максимум и прибавете сока на един лимон или 50 г лимонена киселина. Загрейте водата и оставете за няколко часа.

Свързани статии

Съдомиялна машина

Съдомиялната машина също се нуждае от предварително почистване. И това не е само въпрос на фабрично замърсяване, но и за това, че преди да започнете работа, е необходимо да направите пробно пускане, за да се уверите, че всичко работи.

Печка, хладилник

Повърхността на новата фурна често е наситена с миришещи масла, прах. Ето защо е важно преди първата употреба да почистите фурната, стелажите, тавите към нея с подходящи препарати. Това правило важи и за новия хладилник. Доброто предварително почистване ще намали риска от попадане на бактерии в храната ви.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Мари ( преди 5 години )
Оризът не е мръсен той има нишесте това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
XoXo ( преди 5 години )
Една моя позната измиваше ориза след това го сушеше и прибираше в шкафа.Филцовата шапка на мъжа си я переше преди той да започне да я носи.Вие вече изтрещяхте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота
Свободно време