За дома

Лесни начини да премахнете дъвка от тъкани и повърхности

Неприятно обстоятелство с щастлив край

07.01.2019г. / 06 41ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Да седнеш на дъвка е може би едно от 10-те най-ужасни неща на света, които може да ти се случат в кофти ден. Дъвките залепват за всяка повърхност, а премахването им е много трудно. Често остават мазни петна, които трудно се изпират или изобщо не могат да се отстранят.

Има няколко лесни начина да махнете дъвка от различни повърхности и тъкани. Ето кои са те.

Замразете я

Ако дъвката е залепнала за дреха, поставете я във фризера или камерата на хладилника. Оставете да престои няколко часа. След това я извадете. Изчоплянето е много по-лесно, когато дъвката е дълбоко замръзнала.

Как да премахнем восък от дрехите?

Майонеза

Мазнината в майонезата помага за премахването на залепената дъвка върху дрехи. Лошото е, че мазнината може да остави петно върху плата. Методът е подходящ за отстраняване на дъвка от плоски повърхности и под.

Лимонов сок

Накиснете дрехата, по която е залепнала дъвката, в лимонов сок. Киселината ще я разгради в голяма степен. Така ще ви е по-лесно да я премахнете.

Оцет

Оцетът е много подходящ за премахване на дъвка от килими и мокети. Залейте засегнатото място с оцет. Оставете да подейства и след това разтъркайте нежно с четка за почистване. Дъвката ще полепне по нея и ще я отстраните от килима.

Лак за коса

Напръскайте дъвката със лак за коса. Изчакайте да изсъхне напълно или да се втвърди. След това я изчоплете. Би трябвало да падне значително по-лесно.

Как да премахнем неприятна миризма от дрехите?

Паста за зъби

Намажете дъвката с паста за зъби. Веществата в повечето пасти карат дъвката да губи еластичността и лепкавостта си.

Сешоар

Ако насочите гореща струя към дъвката, това ще я размекне. След това е по-лесно да се издърпа от плата.

Ютия

По същия начин можете да използвате ютия. Покрийте засегнатото място с вестник и изгладете отгоре. След като дъвката омекне и стане разтеглива, тя ще залепне по вестника.

Коментирай