За дома

Как правилно да перем дънките, за да се запазят задълго

Съвети за запазване на цвета и здравината на денима

23.05.2019г. / 14 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дънките са любими на милиони хора по света. Те са абсолютна класика, която никога не отминава, а само възобновява и надгражда стила си като една истински неразделна част от света на модата.

Как обаче да съхраним текстурата на денима, както и неговия цвят? Колко често и как трябва да перем дънките?

Със сигурност прането не трябва да е често. Дънковият плат е дебел и груб, което му позволява по-рядко пране.

Вредни ли са навиците ви за пране?

Начинът, по който перем дънките също има значение.

Кой е най-добрият начин да перем правилно денима?

Преди да ги сложите в пералнята, винаги обръщайте дънките или дънковите дрехи с лицето навътре. Закопчавайте циповете и копчетата, за да не може нищо да се закачи за тях. Уверете се, че сте изпразнили джобовете, особено от хартиени остатъци, пари, метални предмети, монети и ли пускащи боя пособия, които могат да увредят дънките.

Използвайте щадящ препарат за дрехи, който предпазва цветовете от нараняване и избледняване.

Грешки, с които съкращавате живота на пералнята си

За предпочитане е да перете дънките с хладка вода, така че да предотвратите свиването, втвърдяването им и избледняването на цветовете.

Свързани статии

Когато перете различни цветове деним винаги разделяйте светлите от тъмните. Не забравяйте, че дънковият плат често пуска цветове, заради което тъмните дънки са потенциален риск за оцветяване на по-светлите.

Как да перем възглавниците според вида на пълнежа

Как да сушите дънките в сушилня?

За да предпазите тъканта от увреждане отново обърнете дрехата с лицето наопаки. Пуснете на възможно най-щадящата програма за сушене. Можете да добавите и топки за тенис, които помагат за по-ефективното и безопасно съхнене на дрехите.

Не сушете дънките твърде дълго в машината, защото това влошава качеството на плата. Изсушете ги за малко в сушилнята, след това ги извадете, изгладете и опънете добре с ръце, след което ги оставете да доизсъхнат на въздух.

 

Коментирай