За дома

4 начина да почистите дървена дъска за рязане

Как да премахнете бактериите

17.07.2019г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дъската за рязане е най-употребяваното домакинско пособие в кухнята. Съответно, тя е и най-уязвима откъм замърсяване, захабяване и създаване на основа за развитие на бактерии. За да запазите кухнята си чиста и да направите средата в нея здравословна, разберете как най-лесно и ефективно да почиствате дървените си дъски за рязане.

Често допускани грешки при почистване с белина>>>

Преди всичко не я мийте в съдомиялна машина

Миялната машина може да ви се струва най-сигурният и удобен начин да почистите всичко, както и дъските за рязане, но това не е така. В съдомиялната се върти една и съща вода, която ще пренесе бактериите от цепнатините в дървената дъска по другите съдове. Съществува риск от така наречените семейни или фамилни инфекции, възникващи при консумация на замърсени продукти или ползване на замърсени прибори.

За да предпазите любимите си от това, винаги мийте дървените дъски на ръка.

С препарат за съдове и четка

Важно е да миете дъската обилно с препарат за съдове на ръка, но да използвате четка, а не гъба за чинии. Четката прониква в процепите на дървото, където се събират бактерии и гниещи микроорганизми. По този начин ще почистите в дълбочина и ще сте сигурни, че здравето ви е защитено. Също така важно е да оставяте дъските винаги да изсъхват максимално добре. Влагата поддържа микроорганизмите.

5 лесни домакински трика за почистване на дома>>>

Почистване с белина

Ако сте ползвали дъската за рязане на сурово месо или риба, трябва да я почистите подобаващо за следващото ползване, защото суровите месни продукти носят много бактерии. Разтворете 1 супена лъжица белина в литър вода и почистете с гъба и ръкавици. След това оставете да се накисне в разтвора за няколко минути. Измийте стандартно с гъба и препарат за съдове и изплакнете.

Оцет

Оцетната киселина също убива бактериите в дървените дъски. Направете разтвор от една част ябълков оцет и четири части вода. Накиснете дъската в разтвора за няколко минути. След това измийте с гъба и препарат. Изплакнете и оставете да изсъхне напълно преди следваща употреба.

Хитро почистване на хитри домакини>>>

Лимон и сол

Разпръснете достатъчно сол по навлажнената дъска. Можете да използвате и морска сол. Разрежете един лимон наполовина и започнете да втривате в дъската. След като сте втрили добре и сте изцедили почти целия сок на лимона, оставете за 5 минути да престои. Измийте с препарат и гъба.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
hey hey ( преди 4 години )
шлайфането с шкурка е най-добрия вариант
отговор Сигнализирай за неуместен коментар