За дома

Ефективни домашни средства за почистване на килим

5 лесни трика

10.10.2019г. / 11 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Килимите са един от най-уютните начини да „облечете“ настилката в дома си и да я направите приветлива. Те обаче се замърсяват доста и изискват специална поддръжка. Преди да побързате да повикате фирма за пране на килими, погледнете в кухнята или килера си. Там може да се крият някои много ефективни домашни средства, с които успешно да почистите изцапания килим.

5 лесни домакински трика за почистване на дома

Бира

Бирата е чудесна за премахване на петна от кафе и чай по килима. Втрийте напоен памучен парцал с бира в изцапаното място. Можете да освежите целия килим с бирата. Петната от този характер ще изчезнат.

Амоняк

Разтворът с амоняк е много добро средство за дезинфекция и почистване на силно замърсени килими. Направете разтвор от 1 чаша амоняк в 2 литра топла вода. След като почистите килима с този разтвор с помощта на четка, оставете да изсъхне напълно преди да го поставите на мястото му.

Лесно почистване на сребърните и златните бижута

Оцет

Оцетът е истински супергерой в почистването на дома, в това число и на килимите. Разтворете 2 супени лъжици сол в ½ чаша ябълков оцет. Напоете засегнатите от петна места със сместа, оставете да изсъхне. Съберете солта с прахосмукачка и изплакнете с чиста вода и четка след това.

Царевично нишесте и прясно мляко

Тази смес е толкова мощна, че би могла да премахне успешно петна от мастило по килима. Направете гъста паста от малко прясно мляко и царевично нишесте. Втрийте добре в засегнатото място. Оставете да действа няколко часа. След това измийте с топла вода и четка.

Едни от най-неприятните грешки в почистването на дома

Диводороден пероксид (перхидрол)

Ако на килима ви има петно, което не можете да определите от какво естество е, опитайте с перхидрол. Смесете 1 чаена лъжица перхидрол от 3% с 1 чаена лъжица паста за зъби (която не е гелообразна, а кремообразна). Нанесете върху петното с втриване, за предпочитане с четка. Оставете да действа 1 час и след това изплакнете с чиста топла вода.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати