За дома

Грешки в дома, които не бива да правите през 2020-а

Според експертите

05.02.2020г. / 12 34ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Нашият дом представлява една от най-скъпите и ценни покупки в живота ни, но странно защо понякога не сме толкова стриктни в грижите към него, след като сме изхарчили не малко пари да го притежаваме.

Често в поддръжката на дома с цел да спестим средства, си позволяваме да приложим не толкова ефективни техники за поправка, а някои дори вредни.

Сайтът Bestlife се е допитал до няколко експерти по поддръжка и ремонт на дома, които посочват най-честите грешки, правени от стопаните и които е добре да се избягват. Запознайте се с някои от тях.

Използвате препарати за почистване на килими, без да сте ги тествали.

Понякога в бързината си да се отървем от грозните петна по килима директно нанасяме препарат, без да сме направили проверка как почиства петна и дали няма да обезцвети въпросната зона от настилката. Важно е да имате оборудване, с което да почистите остатъците от препарата за почистване, тъй като те ще привлекат мръсотия и може да се появи разлика в цвета спрямо оригиналния нюанс на килима.

5 неща вкъщи, които почиствате грешно

Търкате петната по килима.

Колкото и изкушаващо да е желанието да търкате петното на килима в стремежа си да го махнете възможно най-бързо, това всъщност може да влоши ситуацията. „Търкането може да вкара петното по-навътре във фибрите, правейки го невъзможно за премахване“, казва експертът по почистване на килими Стан Валаджко пред bestlifeonline.com. Той препоръчва мястото да се изсуши от всяка течност и да се повика професионалист, който да го почисти.

Защо трябва да сменяте матрака по-често?

Не почиствате редовно миялната машина.

Миялната машина е чудесно средство, което облекчава неимоверно домакинската работа. Тя чисти добре чиниите и чашите, но не очаквайте, че и ще се самопочиства. Това вече е наш ангажимент и за да я поддържаме в добро състояние, следва периодично да я почистваме, тъй като има остатъци от храна, мазнина, измиващ препарат, които е възможно да се наслагват с времето и да станат по-трудни за премахване. Според повечето експерти е препоръчително да почиствате миялната на всеки 3 месеца.

Тайната на перфектно сварената киноа

Не почиствате кондензатора на хладилника.

Всички ние почистваме редовно вътрешността на хладилника, но дали това се отнася и за неговите външни части, не по-малко важни. Също толкова важно е да се почиства редовно кондензаторът, обратното би било опасна грешка. Ако забележите, че хладилникът ви работи, но не изстудява така, както преди, значи е необходимо да почистите кондензатора. Ако не почиствате периодично, това може да съкрати живота на уреда.

Какво да не почиствате с прахосмукачка?

Игнорирате присветването на крушката в коридора.

Случва се понякога в динамичното ни ежедневие да пропуснем да сменим крушката, която от известно време присветва и дори толкова да свикнем с това, че да спрем да го забелязваме. Но това не означава, че няма проблем за решаване. Възможно е само крушката да е за смяна и това да е достатъчно, но според някои експерти в такава ситуация е възможно да има по-сериозен проблем с електричеството, който да ви коства повече пари, а и нерви. Затова не игнорирайте подобен проблем, а намерете време да се захванете с него.

7 неща, които никога да не чистите със сода

Не поправяте фугите в банята навреме.

Фугите между плочките в банята с времето могат да се изхабяват и изтъркват, отваряйки по този начин дупки, през които влиза влага и с времето тя може да доведе до разрушаването на плочките. За да избегнете големия ремонт, е препоръчително да не игнорирате малките проблеми с фугите, а да ги коригирате своевременно.

Грешки в банята и тоалетната, които може да ви разболяват

Не подготвяте стените преди боядисване.

Ако не подготвяте стените преди да ги боядисате, съвсем скоро след като сте приключили с боядисването може да се окаже, че трябва да довършвате ремонта. Според повечето експерти в боядисването подготвянето на стените е задължителен етап от ремонта, който не бива да се пропуска. Почистването на стените, шпакловането им е добре да се извърши преди момента с боята, колкото и да бързате. Така ще си спестите неизбежната иначе поправка след време.

10 интериорни грешки, които допускаме

Коментирай