За дома

5 неща вкъщи, които почиствате грешно

Погрешното почистване на предмети в домакинството може да ги повреди или да постави в риск здравето на семейството

31.01.2020г. / 13 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бързият и лесният начин за почистване на пособия, предмети и уреди вкъщи невинаги е най-правилният. Понякога си спестяваме време и усилия в чистенето, но това може да е за сметка на здравето ни. Кои са нещата в домакинството, които е много вероятно да почиствате грешно?

Често допускани грешки при почистване с белина

Ножове

Домакините, които разполагат със съдомиялна машина вероятно почти изцяло се възползват от нейните удобства и преимущества, като мият всичко в нея, включително ножове. Онези от тях обаче, които са с дървени дръжки могат да бъдат изкривени и целостта им нарушена заради горещата вода и парата, които се отделят в миялната. Вместо това е необходимо да ги миете на ръка с не много топла вода и мек препарат.

Електроника

Електронните смарт устройства се докосват хиляди пъти на ден с пръсти, заради което по повърхността им се задържат и размножават множество бактерии. Знаейки това, вероятно се опитвате да ги почиствате от време на време. Почистването с кърпички, спрейове и спирт обаче може да повреди устройството, както и неподходящият плат, с който търкате повърхността му. Избирайте почистващите средства точно според указанията на производителя. Никога не пръскайте течност директно върху клавиатура или екран от близко разстояние.

5 лесни домакински трика за почистване на дома

Кухненски гъби

Почистването и дезинфекцията на кухненските гъби са много важни за здравето. Освен честата им подмяна се налага и регулярното им изпиране с топла вода и препарат за съдове. Резултат не дават методи като изваряване или пускане във вода в микровълновата печка. Най-добрият начин за превенция на бактериите е смяната на гъбите за съдове всяка седмица.

Фурна

Някои от новите модерни фурни имат функция за самопочистване. Вероятно мислите, че това е превъзходен лесен начин да си спестите търкането, но не е съвсем така. Ако го правите прекалено често, например след всяко готвене, рискувате фурната ви да се напука отвътре, счупи и повреди. Това се случва заради прекалено високите температури, които се развиват при режим самопочистване – от порядъка на 800 градуса. Това причинява щети на емайлираните и електрическите компоненти на фурната.

7 бързи трика за почистване на дома

Канализация

Ако редовно почиствате канализацията с препарати за дренаж, съдържащи киселина, химикалите в тях може да предизвикат корозия на тръбите, което ще ви коства повреди и щети, които да отстранявате. Вместо това дренирайте с тел, като наливате вряща вода в канала, за да разтворите остатъците в тръбите.

Домашни методи за почистване на бижута

Евтин трик за почистване на ръжда

Алтернативно, но ефикасно почистване на дома

Коментирай