За дома

Защо трябва да сменяте матрака по-често?

По-рано от 7-10 години

29.01.2020г. / 07 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Едно от златните правила в дома е смяната на матрака, на който спите. За здравословна се смята смяната му през около 10 години. Някои хора предпочитат да го сменят през 7 години. Оказва се, че може би още по-честата смяна на матрака е по-здравословният вариант за вас и семейството ви.

Продължителността на живота на матрака зависи от много фактори – как се грижите за него, какъв е стилът ви на спане, колко често го въртите от различните му страни, дали го почиствате редовно или не.

Какво се случва с тялото, когато спите на стар матрак?

Вашият матрак може да започне да провисва по-рано от очакваното. Това е ясен признак, че трябва да го смените незабавно, ако не искате да страдате от проблеми с гръбнака или кръста.

Препоръчително е да завъртате матрака на всеки 6 месеца, за да може да предотвратите пропадания и увисвания, които причиняват дискомфорт по време на сън и сутрин след ставане.

Как да почистим и ароматизираме матрака?

Защо е необходимо да сменяте матрака често?

Акари

Микроскопичните акари неизбежно се натрупват в матрака и могат да предизвикат алергии, кожни проблеми, инфекции, раздразнения. За да ги избегнете, сменяйте матрака по-често, защото те със сигурност са там.

Съвети как да изберем най-подходящия матрак

Лош сън

Неспокойният сън, от който се събуждате сковани, без енергия и уморени е признак на неудобен матрак. Ако не спите добре в дългосрочен план, това крие риск от сърдечносъдови проблеми, метаболитни смущения, бъбречни заболявания и диабет.

Шумни пружини

Ако старият ви матрак е с пружини, те също имат срок на годност и експлоатация. Те неминуемо се амортизират с времето, което налага смяната на матрака. Ако ги чувате да скърцат или усещате някакво разместване, което причинява дискомфорт, сменете матрака.

Как да изберем правилния матрак

Промени в тялото ви

Ако в тялото ви има някаква промяна, без значение дали е в теглото или здравословен проблем, необходимостта от адекватен на състоянието ви матрак нараства.

Натрупана мръсотия

Ако по матрака са се натрупали прекалено много петна, които не можете да почистите, сменете го.

3 причини да смените матрака си още сега

Свързани статии

Как да направите матрака по-дълготраен и издръжлив

  • Поставете протектор за матрак. Той намалява действието на събралия се прах и на акарите. Пере се по-лесно и предпазва матрака от напояване със себум, пот и мъртви кожни клетки.
  • Завъртайте матрака на всеки 6 месеца.
  • Почиствайте матрака според инструкциите на производителя. Не изхвърляйте книжката с упътванията.
  • Дръжте домашните си любимци извън леглото.
  • Почиствайте с прахосмукачка редовно, като преди това поръсвате със сода за хляб, която да абсорбира влагата и да намали миризмите. Оставете содата да подейства 30 минути и прахосмукайте.
  • Ако имате матрак с две лица, завъртайте го на всеки 12 месеца.

Бърз и евтин трик за почистване на матрак

Коментирай