За дома

Съвети как да изберем най-подходящия матрак

В зависимост от позата, в която най-често спим

26.08.2019г. / 08 40ч.
Мария Дуковска
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Изборът на подходящ матрак е от съществено значение за качеството на съня и здравословното състояние. Ако спим на неудобен матрак, който ни причинява схващане и болезнени усещания, време е да го сменим с по-добър вариант.

Много хора смятат, че за избора на матрак е достатъчно да полегнат на него, пробвайки го в магазина. Това обаче е само една от стъпките, вижте кои са останалите. 

Винаги питайте дали има възможност за тест и връщане на матрака, ако не ви е удобен. Дори и да полежите няколко минути върху него, за да го усетите, е необходимо да спите поне две-три седмици, за да разберете как ви се отразява и дали се чувствате добре.

Позата за сън има значение.

Хората, които спят настрани имат нужда от матрак, който ще им помогне да отпуснат напрежението, особено в онези точки, които тялото ви натиска най-много (можете да разберете кои са те, като си представите, че лежите на пода.) Матрак, който е мек в най-горната си част е най-подходящ за хората, спящи обичайно настрани. Ако изберете матрак с частична мемори пяна, също може да ви е добре. Избягвайте твърди матраци, които могат да предизвикат болка на тези ключови точки на тялото. Меките матраци са добър вариант за вас, тъй като начинът, по който спим облекчава напрежението в гръбнака и е добре матракът да следва извивките и позицията на тялото. 

За хората, които спят по гръб няма специфичен модел матрак, който да е най-подходящ. Това към което е добре да се придържате е матракът да ви дава добра опора и да има известна гъвкавост, така че гръбнакът да се чувства добре, без напрежение.

За спящите по корем също е препоръчително да изберат матрак със средна твърдост, който да ви поддържа стабилно и в комбинация с еластична пяна, която да омекотява именно в зоните на тялото, където чувствате обикновено напрежение или болка. 

Ако сте от хората, които често сменят позата за сън през нощта, е добре да изберете матрак със средна мекота. Имате нужда както от меко легло, така и от опора, която все пак да поддържа тялото. 

Средно твърд - за хората, които обикновено спят по гръб. Вие имате нужда от допълнителна опора на фдолната част на гърба, затова средно твърдият матрак е подходящ вариант. 

Ако се потите нощно време, изберете матрак, който позволява въздушен поток и минимизира абсорбирането на топлина от тялото. При повечето хора, шом заспят, темепратурата на тялото спада леко, но при някои хора се наблюдава точно обратното - повишава се температурата, което води до нощно изпотяване. Разбира се, няма какво много да направите, тъй като това е част от вашата физиология, но изборът на матрак, който "диша" може да намали с една идея дискомфорта ви.

Грижа за матрака:

 Щом пристигне в дома ви, погрижете се да остане поне 4 часа на въздух, без да го задушавате с чаршафи и предмети. Това ще помогне да се премахнат миризмите от престоя в магазина или склада. Също така е важно да обръщате матрака периодично, ако е двулицев. Това ще ограничи деформирането на матрака и влиянието на тежестта ви върху него.

Коментирай
Свободно време