За дома

Как да премахнете старо петно от дреха, без да я нараните

Лесна рецепта за изпиране на упорити петна

10.03.2020г. / 09 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колкото и да пазите дрехите си, все някак могат да се появят петна, дори такива, които дълго време не забелязвате и които стават все по-трудни за премахване с времето. За щастие има начин да отстраните стари упорити петна без да нараните тъканта на дрехата.

Как да изперете старо петно от дреха и да я направите като нова?

Почистване на мастилени петна в домашни условия

Всичко, което ви трябва е:

  • препарат за съдове;
  • хидроген пероксид (перхидрол);
  • сода за хляб;
  • четка за зъби.

5 начина да използвате содата при пигментни петна

1. Залейте петното с малко препарат за съдове. Внимателно и нежно разтрийте с пръсти тъканта, добавете и 1-2 капки вода, за да активирате препарата. Втривайте отново с пръсти. Изплакнете и повторете процедурата.

7 неща, които да не перете в пералнята

2. Ако петното не се повлияе, повторете процедурата. Ако пък е изчезнало, изперете дрехата в пералня според указанията за материята. Не поставяйте дрехата в сушилня, ако имате такава, в случаите, в които петното не е напълно изчезнало, защото това може да го запечати още повече.

6 чести грешки при прането

3. За упорити петна е необходимо да капнете препарат за съдове, да капнете и малко вода, да втриете добре и да изплакнете. След това залейте петното с малко пероксид, поръсете със сода за хляб и оставете да подейства известно време. Изперете с топла вода.

6 начина да не съсипете дрехите в пералнята

Коментирай