За дома

Цветове, които никога да не използвате като основни в дома

Влошават настроението, повишават стреса и намаляват усещането за уют вкъщи

05.04.2020г. / 17 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато става въпрос за дизайн, декориране и обзавеждане на дома, цветовете, които избираме, имат водещо значение за цялостния интериор и усещането, което домът ни носи. Боядисването на стените има огромно значение за уюта и настроението вкъщи. Изборът на основен цвят за всяко помещение влияе по много силен начин върху емоциите и психиката ни. Затова и някои цветове са крайно неподходящи за основни. Те могат да ни повлияят негативно и да направят дома ни неприветлив и неуютен.

5 начина да подредите дома си, за да привлечете късмет

Кои са цветовете, които не е добре да използвате като основни за дома си?

Не използвайте червено в спалнята

Червеното може и да ви е любимият цвят, но определено е крайно неподходящ като основен в спалнята. Стаята, в която спите, трябва да е максимално релаксираща и отпускаща, затова цветовете в нея е най-добре да са неутрални или такива, имащи доказан антистрес ефект, намаляващ кръвното налягане и предразполагащ към лесно заспиване, например зеленото.

9 идеи да направим дома по-уютен

По еволюционни причини човешкият мозък асоциира червеното с опасност. Този цвят е същият като този на кръвта, например, както и на много диви животни, които отделят отрова. Затова инстинктивно мозъкът започва да отделя хормони на стрес, когато задълго сме заобиколени от червен цвят. По тази причина червеното е много неподходящо за основен цвят на спалнята.

Топ 5 актуални цветове в боите за дома за 2020-а

Не боядисвайте банята в бяло

Бялото е най-популярният цвят за баните. Това обаче е погрешен подход от психологическа гледна точка. Бялото замъглява възприятията и кара окото да се напряга в ослепяващата белота наоколо. Асоциативно мозъкът свързва бялото с болнична стая и активира центровете на тревожността. Освен това бялото е и много трудно за поддръжка.

Да обзаведем правилно дома според фъншуй

Бялото не е подходящо за офиса или работното място

Стерилността на белия цвят не е подходяща и за офиса и работния кът вкъщи. Избягвайте го, защото бялото увеличава умората и усещането за психическо натоварване. Този цвят засилва безпокойството и тревожността.

Не използвайте кафяво за стените във всекидневната

Кафявото е подходящо за много области в дома, най-вече по-дребни елементи от него. Но е доста неподходящо за боядисване на стените в помещението, в което прекарвате голяма част от времето си вкъщи. Този цвят може да накара хола да изглежда мрачен, претрупан без реално да е така, а това повишава стреса и усещането за вътрешно напрежение.

5 начина да подредите домашното работно място според фъншуй

Избягвайте тъмните нюанси на сивото за кухнята

Някои хора смятат, че тъмните цветове са подходящи за кухнята, защото прикриват зацапванията и мръсотията, които бързо се натрупват в нея. Кухнята обаче се нуждае от светли цветове, за да не натоварва психиката ви. Тъмните нюанси на сивото увеличават усещането за депресия, загуба и негостоприемност – все емоции, които потискат здравословния апетит и доброто настроение.

Коментирай