За дома

4 грешки в употребата на белина за почистване

Как правилно да дезинфекцираме с нея

10.01.2021г. / 09 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато става въпрос за унищожаване на бактерии и микроорганизми, белината е най-добрият ни приятел. Тя съдържа хлор, който е мощен дезинфектант, убиващ почти 100% от патогените върху различни повърхности. Белината е подходяща и за почистване и дезинфекция на дома. Но какви грешки можете да допуснете в употребата ѝ?

Рецепта за домашна безвредна белина

Смесвате белина с други препарати

Може да изглежда като най-логичното решение за качествена дезинфекция на дома и убиване на 100% от вирусите и бактериите в жилището ви, но е грешка. Ако мислите да смесите белина с друг антибактериален препарат за почистване, оцет или амоняк, например, трябва да знаете, че може да е опасно и неефективно.

Кои препарати за почистване да не смесвате никога?

Ако смесите белината с друг препарат, рискувате да неутрализирате действието ѝ и да намалите ефекта ѝ в дезинфекцирането на повърхностите.

Ако смесите белина с оцет трябва да имате предвид, че при тази смес се отделя хлор, който при директно вдишване може да причини сериозни дихателни проблеми, както и да предизвика проблеми с очите.

Най-добрите домашни методи за дезинфекция, които всеки има вкъщи

Ако смесите белина с амонячни препарати, трябва да знаете, че тази комбинация създава хлорамин, който има отровни ефекти върху организма. Може да причини задух и болка в гърдите при вдишване.

Използвате прекалено много белина в прането

Ако сте решили да изперете дрехите си, като добавите белина за цветно пране към пералнята, не трябва да прекалявате с количеството. Твърде много белина в пералнята предизвиква увреждане на тъканите и нишките, което ви прави изложени на опасност, когато носите тези дрехи. Различни вируси и бактерии могат да имат по-лесен контакт с кожата ви.

Не смесвайте тези препарати и продукти!

Свързани статии

Използвате белина за почистване на метални повърхности

Ако смятате белината за подходяща за дезинфекция на метални кранчета и батерии на чешми, грешите. Неръждаемата стомана и покритията, съдържащи мед се увреждат от корозивните вещества, каквато е белината. Тя е силно агресивна и може да разяде такива повърхности.

Не разреждате белината достатъчно

Колкото повече белина, толкова по-добре. Това е погрешно схващане, което може да предизвика неприятности. Винаги четете внимателно упътването на опаковката на белината. Тя не трябва да се използва и върху определени повърхности и тъкани, защото ги поврежда. Ако почиствате подове, мивки или плотове, например, не използвайте повече от 1 чаша белина, разтворена в 3,5-4 литра вода.

Как да почистим петната от белите обувки?

Коментирай