За дома

5 трика да омекотите прането без препарат

Използвайте английска сол

05.10.2023г. / 12 08ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Прането и грижата за дрехите са едни от основните домакински дейности. С времето обаче дрехите започват да губят цветовете си, а тъканите им изглеждат груби, а на допир са твърди. Ако не искате да използвате препарати, в следващите редове ще ви споделим няколко лесни трика как да омекотите прането с по-щадящи средства. Ето ги и тях:

Използвайте топки за сушилня

Един много лесен начин да направите дрехите си по-меки, при това без да добавяте ненужни химикали е с топки за сушене. Този метод е почти безплатен (ще платите само за закупуването на топките в началото). Можете също така да използвате домакински предмети като топки за тенис или други гумени топки, тъй като те биха имали същия ефект върху дрехите.

Свързани статии

Каква е тайната на този метод?

Тези специални топки „повдигат“ дрехите, докато се сушат в сушилня, осигурявайки повече пространство за циркулиращия горещ въздух. Така дрехите стават по-меки на допир и освен това, след сушене, те ще имат много по-малко гънки. Имайте предвид, че подобни продукти не трябва да се използват при сушене на деликатни материи, тъй като триенето, създадено в сушилнята, може да ги повреди.

Заменете омекотителя с оцет

На оцета често пъти са преписвани „магически“ качества и това съвсем не е без право! Той може да омекоти прането ви и да отстрани ненужните остатъчни натрупвания от сапун и други препарати, които правят дрехите твърди и груби на допир. Освен това, той ще ви помогне да отстраните по-упорити замърсявания и ще върне свежестта на цветовете на вашето пране. Но бъдете внимателни, тъй като оцетът може да не работи толкова добре при някои синтетични тъкани.

Как да го използвате? Просто сложете ½ ч. ч. оцет в пералнята, вместо омекотител.

Свързани статии

Използвайте сода за хляб

За да използвате този лесен метод, просто трябва да добавите ½ чаша сода за хляб към вашата пералня и да я оставите да се разтвори във водата, преди да сложите дрехите вътре. Тя ще действа като инхибитор на минералите, които се съдържат в твърдата вода. Друго нейно качество е, че освен че омекотява тъканите на дрехите, содата намалява и неприятните миризми. Ако имате пералня с предно зареждане, просто добавете содата за хляб в отделението, където по принцип поставяте препарата за пране. Содата за хляб също помага за регулиране нивото на pH на водата в пералнята, което от своя страна намалява износването и запазва дрехите по-меки за по-дълго време. Не забравяйте и че можете да добавите содата за хляб към перилния препарат, който обикновено използвате.

Смесете сода и оцет

Комбинирайте двете съставки, за да получите още по-мощен „омекотител“. Как да си го направите? Добавете около 1 чаша сода за хляб в купа и налейте около 7 чаши бял оцет. Разбъркайте добре сместа, докато двете съставки се разтворят напълно. Добавете около ⅓ чаша (80 ml) от сместа в дозатора за омекотител на вашата пералня или пък я добавете по време на цикъла на изплакване. Тази смес ще омекоти прането ви, премахвайки неприятните миризми.

Омекотете прането с английска сол

Използвана предимно като очистително средство, този път ще ви споделим за още едно предназначение на английската сол (чието химично наименование е магнезиев сулфат). Можете просто да добавите около 1 супена лъжица (25 г) от нея директно към прането, за да го омекотите. Ако искате да се радвате и на прекрасен аромат – добавете и 1-2 капки от любимото си етерично масло.

Коментирай