За дома

Горицвет – как да го отглеждаме

Особености в отглеждането на това растение с красиви цветове

10.08.2020г. / 11 27ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Горицвет (гороцвет или адонис) е многогодишно тревисто растение. Произходът на това отровно цвете с лечебни свойства е от Европа, затова вирее толкова добре у нас. Може да се отглежда в градината или в саксия. На височина достига около 40 см. Много е подходящо за аранжиране на бордюри и алеи в градината, както и скални алпинеуми и кътове.

Акебия – шоколадовата лоза

Цъфти най-вече в жълто, оранжево, червено и лилаво. Цветовете са самостоятелни и наподобяват маргарити.

Местоположение и светлина

Важно е да изберете подходящо място в градината и на балкона за горицвета, защото в противен случай той не цъфти и не вирее така добре. Най-добре е да го разположите на полусянка или леко засенчен терен. Не обича нито северното, нито южното изложение, където е прекалено сенчесто или твърде слънчево.

Почва

Почвата е много важен фактор в отглеждането на горицвета. Той се нуждае от лека и много добре дренирана почва, която не задържа никаква влага.

Бабиана – как да отглеждаме красивото цвете?

Поливане

Това растение се полива в хладните часове на денонощието рано сутрин или след залез слънце вечер. Ако се полива през деня, слънцето ще прогори нежните цветове и ще ги накара да загният. Поливането е редовно и умерено. Ако отглеждате горицвета в градината, използвайте маркуч за поливане, който да напои обилно почвата. Ако тя е добре дренирана и пропусклива, няма да има проблем с растението.

Температура

Стокезия – как да я отглеждаме?

Горицветът обича умерените температури. Понася добре зимите у нас, затова може да се отглежда на открито. През лятото оптималната температура за него е около 26-27 градуса.

Размножаване

Размножаването става чрез семена, които се засаждат веднага след узряването. Ако това не се направи те губят способността си да покълват. Другият разпространен начин за размножаване на горицвет е чрез разделяне на коренищата на възрастните растения. Засаждат се в свежа почва и големи съдове или в градината.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време