За дома

Колко често трябва да сменяте кърпите си

Как хавлията ви може да ви разболее

29.10.2020г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колко често се сещате да сменяте кърпата си, която ползвате в банята? Невинаги осъзнаваме какви вреди всъщност може да ни нанесе ползването на една и съща замърсена кърпа, особено ако я държим в банята, където влагата създава условия за развитие на бактерии. Много хора смятат този навик за безвреден, но всъщност не е така. Според експерти е задължително да сменяме кърпата си само след две или три употреби. 

Оказва се, че много хора не спазват това. Повечето сменят кърпата си веднъж седмично, а дори и по-рядко. Такива са резултатите от анкета, публикувана в Business Insider през 2019 година, цитирана от bestlifeonline.com. Според проучването едва 20% от хората сменят хавлиите си на няколко ползвания, а 17% от запитаните са признали, че го правят едва няколко пъти в месеца. Това е тревожен хигиенен навик, който може да предизвика сериозни здравословни проблеми, смята специалисти. 

Най-добрият начин за сгъване на хавлиени кърпи

Ползването на замърсена кърпа може да предизвика възпаления и раздразнения по кожата, алергични реакции, поява на обриви и инфекции, най-често стафилококови и гъбични. 

Един от признаците, че е крайно наложително кърпата да бъде изпрана, е лошата миризма. Не допускайте да оставите кърпата си да замирише на мръсотия и мухъл. Това застрашава здравето ви и състоянието на кожата. 

Как да запазите хавлиените кърпи здрави за по-дълго?

Кърпата трябва да се сменя често и в зависимост от индивидуалния ви начин на живот. Ако я използвате по-често е необходимо да я сменяте през ден. 

Също така, ако имате екземи, кожни проблеми, акне или чувствителна кожа също е много важно кърпата да се сменя по-често. Така ще предпазите кожата си от възпаления и влошаване на състоянието ѝ. 

10 грешки в измиването на лицето, които вредят на кожата

Кърпите имат и краен срок на годност на употреба. Няма значение дали е добре изпрана или не, кърпата не може да се експлоатира твърде дълго, защото в тъканите и влакната ѝ се загнездват бактерии и микроорганизми, които въпреки прането успяват да оживеят и да създават проблеми. Изхвърляйте износените кърпи редовно. 

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време