За дома

5 начина, по които съкращавате живота на микровълновата

Грешки, които не трябва да допускате при употребата ѝ

04.12.2020г. / 13 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Микровълновата печка е добър помощник в домакинството. С недобра употреба обаче и с недостатъчни грижи за нея несъзнателно можем да я повредим и да скъсим продължителността на живота ѝ. Ето какви пропуски не трябва да допускате, за да удължите максимално експлоатационния срок на вашата микровълнова.

Лесен трик за почистване на микровълнова в 3 стъпки

Не неглижирайте почистването ѝ

Както всеки уред, така и микровълновата се нуждае от щателно почистване. Не допускайте да се наслояват прекалено много пръски и остатъци от храна след ползване, защото това може да повреди фурната ви. Пръските проникват през решетката в горната или страничната част на микровълновата и могат да достигнат до нагряващите ѝ елементи.

Не слагайте храни, които са неподходящи за микровълнова

Прочетете внимателно указанието за употреба на микровълновата. В него трябва да са споменати храните, които не са подходящи за загряване в нея. Най-често това са цели яйца с черупка и цели картофи, както и храни, които съдържат вода и притежават плътна обвивка. При нагряване в микровълновата водата в тези храни се нагрява и увеличава обема на продукта. Това може да повреди микровълновата.

Какво не бива да притопляме или размразяваме в микровълновата

Поставяте опаковки, които не са подходящи за микровълнова

Ако поставяте полуфабрикати или храни с опаковка в микровълновата, уверете се, че опаковката им е подходяща за тази цел. Някои материали могат да я повредят. Разтопената пластмаса, найлоновото фолио и някои алуминиеви опаковки увреждат микровълновата и съкращават живота ѝ.

Не блъскайте вратичката

Механичното увреждане на вратичката може да ви създаде проблеми с микровълновата. Може да предизвикате нежелан ремонт, който да ви докара непредвидени и излишни разходи.

Не пускайте микровълновата празна

Това е грешка, която може да развали фурната ви. Микровълновите фурни са създадени да действат само и единствено, когато в тях има храна или някаква течност. Ако се пускат празни, те абсорбират собствената си енергия и това ги разваля.

Как да изберем микровълнова печка?

Свързани статии

Загрявате кафето си в неръждаема метална чаша

Ако обичате да носите кафето си от вкъщи със себе си в метална термочаша, не я поставяйте в микровълновата. Това може да повреди фурната и да предизвика проблеми с електроинсталацията.

Претоварвате микровълновата

Внимавайте да не сложите прекалено голямо количество храна в микровълновата, защото това може да я претовари. Необходимо е да има достатъчно пространство, в което енергията да циркулира, за да се загрее храната по правилния начин, а и за да не се развали уредът.

Как да изчистите микровълновата за нула време?

Коментирай
Здраве и красота