Здраве и красота

Три причини да изберете бадемово пред краве мляко

Не влияе върху нивата на холестерола

17.11.2015г. / 07 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колко често и какво мляко консумирате? Ако спазвате диета, имате алергия към лактоза или просто не обичате вкуса и мириса на краве млякото, има един чудесен здравословен заместител.

Бадемовото мляко е хранителен продукт, който може да откриете във всеки биомагазин или по-голям супермаркет. Ако все още не сте опитвали вкуса му, споделяме три причини да го направите ваша любима напитка.

Бадемовото мляко не влияе върху нивата на холестерола

Ако се грижите за здравето на сърцето ви, спокойно може да замените краве млякото с бадемово. То е богато на мононенаситени мазнини, които намаляват риска от инфаркт и инсулт и не съдържа наситени мазнини. Ето защо, ако се налага да спазвате специален хранителен режим или се грижите да поддържате едни добри нива на холестерола, пийте мляко от бадеми.

Съдържа малко калории

Това го прави чудесна напитка и допълнение към здравословната ви закуска. Изберете бадемово мляко, което не съдържа захар. То има половината калории на краве млякото, добавя повече вкус към закуските или диетичните ви смутита и помага да отслабнете. Трябва да знаете, че бадемовото мляко не съдържа много протеини, но тях може да си набавите, като консумирате яйца, риба, пиле.

Намалява риска от развитието на рак

Според изследване, публикувано в Nutrition and Cancer Journal, консумацията на бадемово мляко може да помогне за предотвратяване появата на рак на простатата. Проучването показва, че е възможно кравето мляко да стимулира растежа на раковите клетки, тъй като се смята, че съдържа хормона естроген.

Свързани статии

В този случай бадемовото мляко има обратен ефект и действително потиска раковите клетки с около 30%. И не на последно място, трябва да знаете, че само една чаша от него съдържа 10% от препоръчителния дневен прием за витамин А, 25% от витамин D и 50% за витамин E, 30% калций.

Другият голям плюс на бадемовото мляко е, че има по-ниско съдържание на калий и фосфор в сравнение с краве млякото или соевото, което е голямо предимство за хората с бъбречни проблеми.

Коментирай