За дома

Какво не трябва да правите с възглавницата си?

Кога трябва да я смените с нова

29.06.2021г. / 16 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато сте уморени, боли ви главата или просто е време за сладък сън, няма нищо по-уютно и прекрасно от това да потопите лицето си в любимата пухкава възглавница. Ако тя ви е удобна вероятно не бихте я сменили за нищо на света. Оказва се, че това е една от най-големите грешки, които повечето хора правят. 

Възглавницата трябва да се сменя приблизително на всеки 1 до 2 години максимум. Защо?

Според учени от Университета в Синсинати, цитирани от LiveStrong.com, възглавниците трябва да се сменят по-често, отколкото сте предполагали. Това е така, защото с течение на времето в тях се натрупват големи количества опасни нечистотии, които могат да ви разболеят. 

Как да перем възглавниците според вида на пълнежа

Във възглавницата се натрупват мъртви кожни клетки, пот, себум, остатъци от лющеща се кожа (особено ако имате пърхот), слюнка, сълзи, бактерии, акари, както и много други микроорганизми. Обикновено сме свикнали да смятаме, че честата смяна на калъфката и прането на самата възглавница от време на време осигуряват нужната хигиена, но това не е съвсем така. 

С времето възглавницата не само губи своите качества и пухкавост, но и става опасна за здравето. Тя може да ви изложи на риск от инфекции, алергии, раздразнения по кожата и очите. 

Защо е полезно да спите с възглавница между краката?

Амортизацията на възглавницата може да се окаже и причината за болките във врата, раменете и гърба, от които се оплаквате. Когато тя изгуби първоначалната си форма, това излага гръбнака ви на риск от изкривяване през нощта. Изкривяването и неправилната поза на гръбначните прешлени напряга мускулите около тях вместо да ги предразполага към почивка през нощта. 

Свързани статии

Какво не трябва да правите с възглавницата си?

Онова, което в никакъв случай не трябва да правите с възглавницата си, е да я смачквате наполовина. Много хора го правят, за да придадат по-голяма височина на възглавницата, докато гледат телевизия преди сън или просто обичат да спят на по-високо. Това е голяма грешка, която излага гръбнака и врата на още по-голям риск от болки и изкривяване. 

Какво се случва в тялото, ако спите без възглавница

Тази поза за сън е опасна и по още една причина – тя предполага наклоняване на брадичката прекалено много, което може да предизвика дори задушаване по време на сън. Тази поза за сън повишава риска и от кариес, възпаление на венците и инфекции на устната кухина, защото пречи на нормалното отваряне на устата през нощта. 

Както сменяме четката си за зъби през определен период от време, така трябва да не забравяме и за възглавницата си. Колкото и да ви е любима вашата, трябва да се разделяте с нея периодично в името на по-доброто здраве. 

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати