Свободно време

Какво се случва в тялото, ако спите без възглавница

Как възглавницата пречи на здравето и добрата стойка

04.12.2020г. / 12 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Възглавницата е задължителна и неизменна част от леглото. Повечето хора не могат да си представят да спят без възглавница. Някои даже добавят втора и трета за повече уют и удобство. Истината е обаче, че спането на възглавница, а още по-малко на висока възглавница или повече от една възглавница, е вредно и може да предизвика редица здравословни проблеми.

Как да поддържате възглавниците винаги пухкави

Защо е по-добре да спите без възглавница? Ето какво се случва в тялото, ако го правите.

Намалява се рискът от гръбначни изкривявания

Спането на възглавница води до изкривяване на естествената позиция на врата. Това се отразява на целия гръбнак. Неслучайно се събуждате схванати и с болки във врата и прешлените на нивото на плешките. Ако спите без възглавница или с много ниска възглавница, тези болки и симптоми ще отшумят.

Помага да се справите с болките във врата

Неподходящият матрак и високата възглавница променят естествените извивки на гръбнака, като с течение на времето предизвикват нежелани изкривявания. Преди да се стигне дотам се появяват първите сигнали – схващания и болки. Ако страдате от такива оплаквания, опитайте да спите без възглавница или върху много ниска възглавница. Това ще намали болките във врата и раменете.

5 причини да спите върху копринена калъфка за възглавница

Помага при главоболие

Главоболията се причиняват от много различни обстоятелства и фактори. Един от тях е изкривяването на вратните прешлени и натискът, който упражняват те върху нервите. За да намалите това напрежение, опитайте да спите без възглавница. Това ще даде възможност на мускулите да се отпуснат по естествен начин, а това ще намали честотата и интензитета на главоболията.

Намалява стреса

Стресът упражнява своите негативни ефекти върху цялото тяло, включително мускулите и нервните пътища. Ако спите без възглавница ще дадете възможност на тялото си да се отпусне, да релаксира и да се освободи от стреса.

Ползи от възглавницата за бременни

Свързани статии

Намалява акнето

Замърсената с бактерии, себум и мъртви клетки калъфка на обикновено меката възглавница усложнява симптомите на акне или създава условия за развитие на такова. Ако спите без възглавница, ще се намали контактът на кожата с евентуално замърсената калъфка и ще елиминирате един от факторите, които влияят на появата или усложнението на акнето.

4 съвета за хора, спящи по гръб

Може да се окаже добре и за косата ви

Ако се събуждате със завъртяна във всички посоки коса, това може да е заради мятането насън и оплитането ѝ във възглавницата. Опитайте да спите без възглавница и ще видите как косата ви ще се заплита по-малко.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
anonimen ( преди 3 години )
Kavo se sluva kato pishem tapotii ami etoo tova na nikoi ne mu dremmmmeee
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота