За дома

Как да използвате остатъци от плодове и зеленчуци, вместо да ги изхвърляте

По-малко боклук, повече спестени пари

15.10.2021г. / 13 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато приготвяте плодове или зеленчуци в кухнята, голяма част от тях отиват в кофата за боклук. Обелки, кочани, стъбла – всички тези отпадъци всъщност могат да бъдат използвани за приготвянето на различни лакомства. Те са пълни с полезни хранителни вещества и определено не заслужават вашето пренебрежение.

3 начина да използвате масло от авокадо

Следващия път, когато посегнете да изхвърлите обелки или кочани от плодове и зеленчуци, спомнете си, че можете да ги претворите в нещо, което цялото семейство ще хареса. Ето и няколко идеи.

Превърнете стъблата на броколите във фалшиви пържени картофки

Броколи е вкусен и здравословен зеленчук, от който обаче се консумират само розичките. Това означава, че стъблата и кочаните на броколите отиват в кофата за боклук. По този начин не само разхищавате годна за консумация храна, но и хвърляте пари на вятъра.

За какво още да използвате водка, освен за пиене?

За да промените това, превърнете стъблата на броколите в прекрасни фалшиви пържени картофки. За целта ги нарежете на жулиени. Овкусете ги с различни подправки по избор. Напръскайте ги с няколко супени лъжици зехтин. Изпечете в тава с хартия на около 200 градуса до златисто.

Песто от стръковете на морковите

Когато пазарувате пресни моркови, те често идват заедно със зелените си стръкове. Вероятно ги изхвърляте в коша за боклук. Е, следващия път не го правете, защото от тези стръкове става прекрасно песто. То е пълно с витамини, антиоксиданти, витамини, предимно витамин А и С, калий, желязо, фосфор, калций, цинк.

За да си направите песто от стръковете на морковите, смелете ги в блендер заедно с няколко лъжици зехтин, ядки и подправки по избор. Този сос песто е подходящ за паста, различни меса, като дресинг за салати или просто за мазане на филийка.

Още нестандартни употреби на содата, за които не знаете

Превърнете цитрусовите обелки в бонбони

Цитрусовите плодове се консумират обелени. Тези обелки често отиват в коша за боклук. Следващия път не ги изхвърляйте, а ги превърнете в конфитюр или захаросани бонбони. За целта сварете обелките с малко захар в тенджера. Добавете малко вода, колкото да ги покрие. Варете до пълното разтваряне на захарта и сгъстяване на соса.

За да направите захаросани бонбони, нарежете обелките на тънки резени. Сложете ги в тенджера с вряща вода и варете, докато омекнат или 10 минути. С решетъчна лъжица прехвърлете резенчетата в тава с хартия за печене. Поръсете ги обилно със захар. Печете за около 15-20 минути, докато изсъхнат и се захаросат.

Полезни употреби на кромида

Превърнете ябълковите кочани в ябълков сок

За да си приготвите вкусен ябълков сок, събирайте всички кочани от ябълки и ги замразявайте. След като сте събрали по-голямо количество кочани, сложете ги в тенджера с вода и ги оставете да къкрят минимум 30 минути, за да наситят водата с хранителните си вещества, витамини и вкусове. Прецедете течността. Добавете малко мед или стевия по желание. Охладете напълно сока преди сервиране.

Снимка: iStock

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
4uvala sum 4e v italia variat po 12 4asa kori4kite na portokali i limoni v zaharen sirop i stavali mnogo vkusni .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота