За дома

5 грешки, които правят хавлиените кърпи вехти и смачкани

Как правилно да перете хавлиените кърпи, за да излизат чисти и пухкави от пералнята?

26.11.2021г. / 14 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хавлиени кърпи, меки като памук, пухкави и нежни на допир, като в 5-звезден хотел – за това си мечтае всеки, когато излиза от банята. Не е трудно да го постигнете. А и не е нужно да купувате от най-скъпите хавлии, за да се радвате на този прекрасен резултат. Нужно е само да знаете кои грешки в прането на хавлиените кърпи да не допускате.

Колко често трябва да сменяте кърпите си

Кои са най-честите грешки при прането на хавлиени кърпи, които ги правят по-вехти, твърди на допир и изглеждащи недобре изпрани?

Избор на грешен перилен препарат

Повечето хора използват един и същи перилен препарат за всякакъв тип пране. Оттук идват и лошите резултати в изпирането и мекотата на дрехите и бельото, както и на хавлиените кърпи, които ползваме всеки ден. Хавлиените кърпи докосват цялото ни тяло, всички повърхности на кожата, включително интимните части, очите, устата – местата, които са входна врата за бактерии и микроорганизми. Ето защо хавлиените кърпи се нуждаят от по-тежък и агресивен препарат, за да бъдат добре дезинфекцирани. Избирайте препарат с висока антибактериална ефективност.

Перете със студена вода

Хавлиените кърпи са добра среда за развитие и размножаване на болестотворни бактерии. Прането със студена вода не е добър избор от здравословна гледна точка. След като изберете добър и мощен препарат за пране, изперете кърпите на по-висока температура. Това ще премахне остатъците от замърсявания и ще позволи на материята на кърпата да бухне, да стане по-мека, защото ще е свободна от всички мръсни наслагвания, които не могат да бъдат премахнати със студена вода.

Грешки при употребата на хавлиена кърпа

Използвате омекотител

Използването на омекотител звучи като правилен избор за хавлиите ви, но не е съвсем така. Това важи само ако кърпите са добре изпрани. Ако не сте сигурни в доброто им изпиране, по-добре не добавяйте омекотител. Омекотителят ги оставя смачкани и в не особено добър вид, ако не са добре изпрани и изплакнати. В такива случаи омекотителят се наслагва около мръсните влакна на кърпата, като се създават условия за развитие на бактерии и лоша миризма скоро след пране.

Свързани статии

Не сортирате прането правилно

Една от честите грешки при прането, които оставят кърпите ви в лошо състояние, е погрешното сортиране на прането. Добре е да перете дрехите не само по цветове, но и според предназначението и текстурата на тъканите им. Ето защо, прането на хавлиени кърпи заедно с дънки или връхни дрехи не е добра идея. Перете дрехите отделно от спалното бельо и хавлиените кърпи. Така ще ви е и по-лесно да слагате адекватния тип препарат за пране, както и да преценявате температурата на пране.

Как да запазите хавлиените кърпи здрави за по-дълго?

Перете с твърда вода

Изборът на вода не е особено лесен, защото до голяма степен това зависи от региона, в който се намирате. И все пак, прането с твърда вода прави кърпите и дрехите да изглеждат недобре изпрани, смачкани, кара ги да губят от мекотата си. Можете да добавите омекотител за вода, с помощта на който да я направите по-мека. Също може да добавите дестилиран оцет на финалния цикъл на пране или на изплакването. Той ще омекоти водата и кърпите ви.

Коментирай