За дома

Как правилно да сортирате дрехите за пране

Какви са стъпките

08.01.2022г. / 05 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Прането на дрехите в пералнята може да изглежда лесно, но много неща могат да се объркат, ако не го сортирате правилно. Най-честите грешки и разочарования при пране се случват именно заради погрешно сортирани дрехи, несъобразяване със съответната програма на пералнята, неправилен подбор на препарат. Резултатите са недобре изпрани дрехи, останали петна, раздърпани тъкани, свити наполовина дрехи и още куп други проблеми.

6 начина да перете прането си екологично

За да избегнете всички тези и още проблеми, както и за да перете дрехите си по най-добрия начин всеки път, ето как правилно да подхождате към сортирането.

Винаги четете етикетите

Една от най-честите грешки е да се пропускат указанията на етикетите на дрехите. В тях ясно е споменато как трябва да се третират. Инструкциите и символите са отпечатани върху етикетите, понякога дори доста подробно. Трябва само да им обърнете повече внимание.

Обикновено най-често срещаните тъкани се перат по сходен начин. Например:

Памук – с гореща, топла или хладка вода. Сушене на ниска или средна температура на сушилнята;

Спално бельо – с гореща или топла вода. Сушене на средна, висока или ниска температура на сушилнята;

6 чести грешки при прането

Полиестер – студена, хладка или топла вода. Сушене на ниска или средна температура на сушилнята;

Найлон – студена, хладка или топла вода. Сушене на ниска или средна температура на сушилнята;

Коприна – ръчно пране с хладка вода или машинно пране със студена или хладка вода. Не се препоръчва гладене. Сушене на ниска температура на сушилнята;

Вълна – хладка или леко топла вода. Сушене на ниски градуси. Препоръчва се ръчно пране.

Течен препарат или прах за пране – кой е по-добрият избор?

Сортирайте прането

Правилното съхранение и пране на дрехите зависи до голяма степен от сортирането. Всяка пералня има различни програми, предназначени за различни видове тъкани. Ако перете дрехите безразборно на някоя програма, рискувате да съсипете не само тях, но и самата машина.

За да запазите дрехите максимално дълго, сортирайте ги по цветове – тъмни, светли и бели, по тъкани и по предназначение – стандартни дрехи и връхни дрехи. Това ще ви спести много нерви и средства.

Третирайте петната предварително

За да сте сигурни, че всички петна ще бъдат изпрани добре, включително упоритите, третирайте ги предварително. Не забравяйте, че ако изперете едно петно и го оставите да изсъхне по обикновения начин наред с всички останали дрехи, петното ще се запечати, а това прави по-нататъшното му изпиране изключително трудно, понякога невъзможно. Затова третирайте петната предварително.

6 начина да не съсипете дрехите в пералнята

Изберете правилния препарат за пране

Много хора правят една и съща грешка – перат всичките си дрехи с един и същи препарат. Това е погрешно, защото всеки препарат има своето изрично предназначение. Има специализирани препарати за бяло, цветно пране, за вълна, за памук, за упорити петна. След като сте сортирали добре прането си е време да подберете и правилния препарат за целта.

Колко често трябва да се пере сутиенът

Изберете правилната температура на пералнята

Повечето перални имат готови програми според вида на прането, неговото количество и степента на замърсяване. Можете да регулирате температурата, за да се уверите, че прането е едновременно добре изпрано, но и съхранено. Например, ако прането ви е от деликатни тъкани, не пускайте високи градуси. Вместо това можете да удължите цикъла на пране.

Коментирай