За дома

5 лесни начина да направите тъмната спалня по-светла и ярка

Повече настроение в помещения, в които няма много светлина

02.06.2022г. / 15 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато дойде време за сън, спалнята трябва да е максимално затъмнена. Дори най-малкият източник на светлина пречи на синтеза на мелатонин – хормонът на съня. За да заспите бързо, а сънят ви да е дълбок и качествен, в спалнята не трябва да има светлина. Тя трябва да е възможно най-тъмна.

Кои са най-добрите цветове за спалнята

Но не това искате през светлата част на денонощието. Не всеки може да се похвали с добре осветена и приветлива спалня, с южни прозорци, с много светлина през деня, създаваща настроение и топлина. Това е често срещан проблем. Не само северното разположение може да създаде мрачност и тъмнина в спалнята. Външно прилежащи конструкции, сгради, големи дървета, недостатъчен брой прозорци могат да са част от проблема ви.

Как да внесете допълнително усещане за светлина, уют и приветливост в тъмната ви спалня? Ето няколко начина да успеете да подобрите мрачния интериор.

Спалня според зодията

Внесете допълнителна светлина

Ако спалнята ви е тъмна и не получавате достатъчно светлина от прозорците заради изложението или заради малкия брой прозорци, осигурете допълнителна светлина. Най-добре е тя да е разпръсната из различните ъгли на помещението. Нощните лампи и спотовете са чудесен избор за спалня. Те дават едновременно уют и светлина без да са натрапчиви. Могат да се регулират. Ако не желаете да светят едновременно, можете да поставите акцент само в един ъгъл.

Разумен избор на цветове

Ако спалнята ви е тъмна и неприветлива, можете да я изсветлите оптично, като я обзаведете в светли мебели и боядисате стените във възможно най-светли цветове. Аксесоарите и декоративните елементи в светли нюанси също допринасят за подобряването на яркостта на помещението.

Как цветовете в спалнята могат да повлияят на съня?

Повече огледала

Огледалата разпръскват и малкото светлина, която влиза в спалнята. Разположете ги стратегически, за да разширите оптично пространството и да го накарате да изглежда по-ярко и светло. Огледалата помагат да разсеете мрака и да накарате спалнята да изглежда по-светла, отколкото е всъщност.

Спалното бельо и аксесоарите трябва да предизвикват контраст

В една тъмна спалня има необходимост от контраст, който да разширява пространството, да добавя акцент и свежест, да създава повече усещане за светлина. Използвайте аксесоарите в стаята, както и цветовете на спалното бельо. Ако изберете светли нюанси, те ще ви помогнат да придадете светъл завършек на спалнята, което ще създаде усещане за простор и настроение.

Как да направите спалнята още по-уютна?

Дръжте пердетата настрани

Пускайте пердетата само вечер, когато искате да се подготвите за сън. През деня ги отмествайте от прозорците, за да дадете възможност на естествената светлина да навлиза свободно в стаята. Ако имате щори на прозорците, не забравяйте да ги вдигнете или отворите. Тъмните завеси не са добра идея в недобре осветената спалня. Можете да използвате завеси в светли цветове, но с плътна текстура на платовете, така че да могат да блокират светлината, когато не желаете да навлиза. Но светлите цветове на пердетата все пак ще създават усещане за простор и светлина.

Коментирай