За дома

Как да си отгледате чесън вкъщи

Лесни начини да посадите полезния зеленчук

04.07.2022г. / 11 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чесънът е един от най-здравословните зеленчуци. Той е известен като природният антибиотик сред растителните храни, който е извънредно богат на антиоксиданти, витамини, минерали, активни вещества, изключително ценни за здравето.

Как да съхранявате прасковите така, че да не се развалят

Вместо да купувате чесън постоянно, можете да си го отглеждате вкъщи. Не е нужно да имате градина, за да го посадите и отглеждате. Той може успешно да вирее и в саксия. Трябва само да знаете как да го накарате да покълне и как да го засадите.

Ето някои ценни и лесни хитрини за отглеждане на чесън вкъщи.

Какво ви трябва?

  • Висока стъклена чаша;
  • Вода;
  • 1 глава чесън;
  • Ножици (по избор);
  • Нож (по избор).

Най-напред обелете главата чесън, като се стараете да не разкъсвате скилидките и да не ги отделяте една от друга. Важно е главата да остане цяла, но без никакви люспи.

Лимон – отглеждане в домашни условия

Поставете чесъна в чашата с водата. Основата му трябва да е обърната надолу. Нивото на водата не трябва да покрива цялата глава чесън, а малко повече от половината ѝ.

Поставете чашата на възможно най-слънчево място. От голямо значение е кълновете да получават слънчева светлина между 6 часа и 12 часа. Имайте предвид, че ако светлината е прекалено силна и продължителна, това може да накара кълновете да повехнат и да увиснат надолу.

След няколко дни ще забележите как отдолу скилидките започват да покълват, а отгоре израстват зелени стръкове.

Плодове и зеленчуци, които може да отглеждате вкъщи

За да засадите отделните скилидки е необходимо внимателно да ги разделите. Можете да засадите няколко отделни растения от една глава чесън.

Също така можете да отгледате растение и от отделени скилидки. В такива случаи е важно предварително да увиете скилидките във влажна кърпа за 2-3 дни, докато започнат леко да покълват. След това ги поставете в малка чашка за шотове, пълна с вода. Голямата чаша няма да върши добра работа в този случай. Ако имате проблеми със задържането на скилидката изправена, можете да я прободете с клечка за зъби, която да я задържи.

Растения, които трябва да се засаждат в близост

Поставете скилидката на слънчево място, например на перваз. Не забравяйте да доливате вода, когато намалее. Трябва да покрива една трета от нея.

Как да съхранявате динята така, че да остане сочна за по-дълго

Снимка: iStock

Коментирай