За дома

6 трика за по-чист дом

За да улесните почистването, трябва да обърнете внимание на детайлите

08.08.2022г. / 08 31ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Да почистите добре понякога може да се окаже не толкова лека задача. Ако вашият дом има цялостна нужда от освежаване, за да направите това, ще ви трябва стратегия.

Почистването „на парче“ само ще ви забави и ще направи задачата ви по-трудна. Ако се чудите откъде да започнете, предлагаме ви няколко трика, с които ще оптимизирате времето, пестейки усилия. Искате да узнаете кои са? Ето някои от тях:

Почиствайте изтривалките

Изтривалките са първата бариера против замърсяване на вашия дом. Ако те са мръсни, всъщност вие можете да внесете още повече нечистотии вкъщи. Периодично изтупвайте изтривалките на входовете на вашия дом. За да отстраните мръсотията още по-добре, можете да използвате маркуч или силна струя вода и препарат. Изтривалките, които са вътре можете да изперете в пералната машина. За да отстраните прахта, използвайте прахосмукачка поне веднъж седмично. За да спрете разнасянето на нечистотии можете да събувате обувките си пред вратата.

Трикове за пране на упорити петна

Използвайте чист моп

От изключителна важност е винаги да използвате моп, който лесно можете да изперете или подмените. Добра идея е да се снабдите с няколко различни за всяка стая от жилището ви. Уверете се, че използвате чиста вода и чист парцал – иначе рискувате вместо да почистите, да разнесете цялата мръсотия по пода. Никога не оставяйте мопа във вода – това ще доведе до образуването на неприятна миризма и може да разруши структурата му.

Трикове за използване на оцет в домакинството

Почиствайте прахосмукачката

Преди да използвате почистващия уред, проверете дали в четката и главата не са се заклещили косми, прах или боклуци от пода. Изпразнете торбата на прахосмукачката преди да е наполовина пълна – така ще си осигурите по-голяма всмукателна мощност. Измивайте филтъра и уреда както отвътре, така и отвън.

Предмети, които да не бързате да изхвърляте

Променете начина, по който миете прозорците

Обратно на всеобщото мнение – по-добре ще почистите прозорците в дъждовно време, тъй като слънцето може да е причина те да станат на ивици. Заменете гуменото перо за почистване с мека кърпа или кухненска хартия.

Лесно почистване и дезинфекция на миялната

Почиствайте стаята по посока на часовниковата стрелка

Лутането в стаята, която почиствате, може да доведе до пропуски. Завършете чистенето там, където сте започнали. Не оставяйте стаята, преди да сте я почистили. Носете си подръка кошница, която ще ви послужи за неща, които трябва да преместите – така ще спестите време, тъй като няма да ви се налага да обикаляте от стая в стая.

Чудодейна смес премахва мръсотия от фугите

Направете си почистващ препарат за дърво у дома

Невинаги е нужно да давате много пари за почистващ препарат – можете да си направите такъв сами, у дома. Необходими са ви само 1 ч. л. лимонов сок (или оцет), 1 ч. л. зехтин и ½ ч. ч. чиста вода. Поставете сместа в спрей-бутилка и напръскайте мебелите. Забършете със суха кърпа.

Коментирай