За дома

Трикове за пране на упорити петна

Как да накарате дрехите да засияят от чистота

03.08.2022г. / 11 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Петната по любимите ви дрехи могат да са много упорити. Преди да побързате да ги изхвърлите в коша без никаква надежда, че можете да ги изперете, вижте някои хитри трикове за премахване на най-упоритите петна от различни тъкани и материи. Триковете са подходящи за петна, които са останали и след пране, а както знаете тези петна са най-трудни за премахване, понякога дори невъзможни.

Мощни трикове срещу различни петна – работят безотказно!

Ето няколко начина успешно да изперете засъхнали и дори стари петна по дрехите.

Премахване на петна от изпрани дрехи

Вероятно ви се е случвало да изперете дреха и петното все още да си е там, след като я изсушите. В такива случаи петната стават почти невъзможни за изпиране. Но не и ако знаете как точно да подходите.

Оцет и сода

Оцетът и содата имат силата да премахнат почти всякакви упорити петна. Напоете обилно петното с оцет. Оставете да действа половин час. Изплакнете с хладка вода. Напоете отново с оцет. Поръсете обилно със сода. Добавете и малко перилен препарат върху петното. Оставете да действа още 1 час. При още по-упорити петна, които не се изпират дори след тези процедури, накиснете във вода с оцет в равни части за през нощта. След това изперете по стандартния начин.

Грешки при прането на петна, които съсипват дрехите

Свързани статии

Водороден пероксид и препарат за съдове

Тази комбинация премахва упорити петна от доматен сос, лютеница, горчица, мастило, кафе. В спрей бутилка смесете 1 част препарат за съдове и 2 части водороден пероксид. Разклатете добре. Напръскайте петното и оставете да действа за няколко часа. При упорити петна можете да напоите обилно и да оставите за цяла нощ. На сутринта разтрийте петното и изперете.

Сода за хляб при мазни петна

В спрей бутилка смесете 1 супена лъжица глицерин, 1 супена лъжица препарат за съдове, 1 литър топла вода и няколко лъжици сода. Напръскайте петното със сместа. Оставете да действа 20-30 минути. Изперете със студена вода. Ако не се получи, повторете процедурата, като след изпирането със студена вода добавите още лъжица сода директно върху петното и оставите да подейства. Това ще помогне за извличане на остатъчната мазнина.

Бързи трикове за премахване на мазни петна от дрехите

Снимка: iStock

Коментирай