За дома

Как да почистите своя Airfryer и да се отървете от мазнините

Най-лесният начин да почистите фритюрник е да извършвате леко почистване всеки път, когато го използвате

15.08.2022г. / 12 29ч.
Михаела Лазарова
Как да почистите своя Airfryer и да се отървете от мазнините

Фритюрниците са в състояние да направят храната, която някога се е считала за забранена (като пържени картофи), много по-здравословна чрез готвене с бързо циркулиращ горещ въздух, а не с гореща мазнина. И също толкова важно, почистването е лесно! Въпреки това, фритюрниците изискват щателно измиване от време на време, точно както всеки кухненски уред и това може да ви накара да се чудите „как се почиства фритюрник?“

По-долу ще намерите най-добрите съвети за най-добрите начини да направите своя собствен въздушен фритюрник толкова чист, колкото е бил, когато сте го купили за първи път. По този начин можете да се върнете към приготвянето на всички онези вкусни рецепти за фритюрник, като пилешки крилца и пиле пармезан. Като дори може да разгледате различни предложения от била за предварително подготвени домашни пилешки хапки или панирана дива риба, която директно да пуснете във фритюрника, без да замърсявате допълнителни съдове.

Спестете време, място и пари! Цялата кухня в 1 уред!

Кой е най-лесният начин за почистване на въздушен фритюрник?

На пазара има голямо количество различни въздушни фритюрници. Така че е най-добре винаги да проверявате ръководството на производителя за конкретни указания относно вашия модел. Най-общо казано обаче, най-лесният начин да почистите фритюрник е да извършвате леко почистване всеки път, когато го използвате. Ако направите нещо особено разхвърляно като нещо със сос или марината, почистете го още същия ден или може да се окажете със залепнала каша. Колкото по-дълго нещо лепкаво стои във фритюрника, толкова по-трудно е да се почисти.

Грешки с еърфрайъра, които правят храната нездравословна

Не само, че честото почистване на вашия фритюрник ще улесни работата, то ще предотврати натрупването на парчета храна, които могат да причинят миризми, неизправности или дори – в най-лошия случай – пожар. Ето най-лесния начин да почистите леко своя фритюрник:

  • След като използвате вашия фритюрник, оставете го да изстине и го изключете от контакта.
  • Издърпайте кошницата, тигана или таблата и ги измийте в мивката с топла вода и препарат за съдове. Оставете го настрана да изсъхне за една нощ.
  • Избършете вътрешността на фритюрника, включително нагревателния елемент, с влажна насапунена кърпа, гъба или хартиена кърпа. Избършете го отново с чиста влажна кърпа и след това със суха кърпа.
  • Избършете външната страна на фритюрника с мека кърпа.
  • Когато подвижните части на фритюрника изсъхнат, поставете ги обратно във фритюрника.

Сменяемите части на вашия фритюрник все още ли са мръсни? Потопете ги в гореща сапунена вода за около 30 минути, след което леко ги изтъркайте с четка за зъби с мек косъм. Можете също да използвате клечка за зъби, за (внимателно) да стигнете до трудни за почистване места, като дупките в решетката. Никога обаче не трябва да потапяте целия фритюрник във вода!

Дори ако книжката с инструкции за вашия въздушен фритюрник го препоръчва, не пускайте сменяемите части в съдомиялната машина. Ръчното миене на фритюрник е много по-ефективно, а в съдомиялната машина попада на неподходящи места и всъщност може кошницата да ръждяса.

Как се премахват лепкави остатъци от въздушен фритюрник?

За най-трудните, залепнали бъркотии във вътрешността на вашия фритюрник, можете да използвате сода за хляб и малко вода, за да направите гъста паста. Покрийте лепкавите петна с пастата и я оставете да престои няколко минути, преди да изтъркате с четка за зъби с мек косъм. Избършете вътрешността на фритюрника с мокра кърпа, след това със суха кърпа.

Как се обезмаслява въздушен фритюрник?

Ако фритюрникът ви се струва особено мазен отвътре, опитайте да сложите чаша, която издържа на нагряване с малко вода, но добавете малко препарат за съдове във водата и пуснете фритюрника да работи. Уверете се, че използвате средство за борба с мазнини. Ако установите, че след дълбоко почистване във вашия фритюрник се полепват силни миризми на храна като риба, опитайте да натъркате кошницата с лимон.

Оставете да престои около половин час, след което измийте. За да улесните почистването на фритюрника след готвене, може също да използвате алуминиево фолио или пергаментова хартия за еднократна употреба. Просто не забравяйте да проверите ръководството, за да се убедите, че те са подходящи за използване с вашата тостерна фурна с въздушен фритюрник.

Коментирай