За дома

Хитри трикове за почистване на електрическа кана

Как да дезинфекцирате каната, без да я мокрите отвън

30.09.2022г. / 14 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Електрическата кана е уред, който много хора ползват, защото спестява време и улеснява стоплянето на вода. Много по-лесно е да сгреете вода в каната, отколкото да чакате котлонът да свърши тази работа.

3 лесни трика за почистване на остатъци от восък

Но вероятно много хора се плашат да мият електрическата си кана, смятайки, че водата ще навлезе във вътрешността ѝ и ще предизвиква късо съединение. Всъщност електрическата част на тези уреди е капсулована и водата не може да достигне до нея, съответно да предизвика изгаряне на каната. Можете спокойно да почистите и дезинфекцирате каната си, така че да я направите безопасна за здравето.

И все пак редовното миене на каната под течаща вода може да създаде риск от разваляне на уреда или късо съединение, особено ако каната е по-стара и уплътненията ѝ са износени. За да избегнете такива рискове, вижте как можете да почистите и дезинфекцирате електрическата кана отвътре, без да я мокрите. Най-важното е вътрешността ѝ да е дезинфекцирана, тъй като в нея се събират най-много бактерии и микроби.

Бърз трик за почистване на гуменото уплътнение на пералнята

Ето няколко хитри трика за почистване на електрическа кана:

Оцет

Смесете една част бял винен или ябълков оцет с три части вода в каната. Оставете водата да заври в нея и след това да престои гореща във вътрешността ѝ за 20 минути. Излейте водата, изплакнете с чиста студена вода.

Лимонов сок и лимонена киселина

Киселината на лимона има мощни свойства в разграждането на мръсотия, наслагвания, замърсявания. Може да използвате пресен лимонов сок, изстискан от лимон или готов лимонов сок. Като алтернатива може да се използва и лимонена киселина на кристалчета, разтворена във вода. Най-подходящ е пресният сок, защото има най-концентрирани киселини в състава си. А комбинацията между лимонов сок и лимонена киселина е най-мощният разтворител на мазнини и замърсявания.

Домашен обезмаслител с етерични масла за почистване и премахване на петна

Свързани статии

Смесете 1 супена лъжица лимонов сок с 1 супена лъжица лимонена киселина на дъното на каната. Залейте с вода така, че да достигне минимума на нивото, обозначено на уреда. Пуснете каната да заври, след това оставете да престои 20 минути. Изхвърлете водата, изплакнете с чиста и оставете да изсъхне.

Бърз трик за почистване на миялната машина

Сода за хляб

Содата за хляб е чудесно средство да почистите замърсявания и наслагвания по вътрешността и дъното на електрическата кана. Сложете 1-2 чаени лъжици на дъното на каната. След това добавете вода до половината на вътрешността ѝ. Пуснете да заври, оставете да подейства още 20 минути, докато се разградят замърсяванията и изплакнете с чиста вода. Ако се налага изплакнете няколко пъти.

Коментирай