За дома

7 неща в дома, които да почиствате, а не просто да избърсвате

Места вкъщи, които се нуждаят от редовно чистене и дезинфекция

25.11.2022г. / 13 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Почистването на дома за много хора е досадна задача. То отнема време и усилия, и определено има по-приятни занимания, с които бихте искали да се захванете. По тази причина много често неглижираме почистването, като го свеждаме до едно обикновено забърсване на прах или на повърхности и предмети, които ползваме в ежедневието си. Това обаче е грешка, която може да крие рискове за здравето.

Лесен начин за почистване на чаши с ориз и оцет

Има повърхности и предмети в дома, които е важно да почиствате, а не просто да забърсвате. Здравето ви ще ви е благодарно, ако правите това.

Кои са местата в дома, които трябва да почиствате, а не просто да избърсвате? Ето 7 от тях.

1. Дръжки на врати.

Дръжките на вратите са една от най-неглижираните повърхности в дома. Много хора просто ги забърсват, а други изобщо не се сещат да направят дори и това. Почистването и дезинфекцията им редовно обаче са важни, защото по тази силно замърсена и много употребявана повърхност се задържат множество опасни за здравето бактерии.

2. Повърхности за хранене.

Колко често почиствате с препарат и дезинфекциращ продукт повърхностите, на които приготвяте храната си и се храните след това? Вероятно не толкова често. В повечето случаи просто избърсвате с мокър парцал или попивателна кърпа и това е. А не трябва. Повърхностите, до които се докосва сурова и сготвена храна, както и вашите ръце, се замърсяват много бързо и са среда за развитие на бактерии. Те имат нужда от често и редовно почистване.

7 бързи трика за почистване на дома

3. Работни места.

В дома си вече почти всеки човек има работно място, което използва ежедневно. То също се нуждае от редовно почистване, а не просто от забърсване, защото по него се задържа не само прах, но и болестотворни патогени.

4. Ключове за осветление.

Ключовете за осветлението са също много експлоатирана част от дома, която в много случаи нито се забърсва, нито се почиства и дезинфекцира. По тях се задържат множество бактерии и мръсотия, попаднала там от мръсни ръце.

5 начина да намалите времето за чистене на дома наполовина

Свързани статии

5. Пластмасови кошове за пране.

В много домакинства кошовете за пране са неизменна част от покъщнината. Те са удобни за събиране и сортиране на мръсните дрехи. И по тази причина по тях се задържат опасни бактерии. Те са и влажна и топла среда, която позволява многократното размножаване на тези патогени. Затова се нуждаят от редовно почистване, а не просто от забърсване.

6. Електроника.

Електрониката също се нуждае от щателно почистване, особено ако се отнася до устройства, които пипате всеки ден. Това са телефони, лаптопи, клавиатури на компютри. Дезинфекцирайте ги редовно.

5 неща в дома, които е добре да се почистват професионално

7. Пералня и сушилня.

Може да мислите, че тези два уреда си се почистват сами, защото през тях преминават вода и перилни препарати, но не е така. По повърхността и във вътрешността на пералнята и сушилнята се задържат огромно количество бактерии, които могат да ви разболеят. Щателното им почистване е важно за здравето.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 1 година )
3 rate up comment 0 rate down comment
хигиенистка ( преди 1 година )
Тази статия би била полезна в случай, че бяха предложени и варианти на средствата за почистване. Във вида, по който са поднесени съветите е само - маркиране на дейност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар