За дома

7 бързи трика за почистване на дома

Без да се преуморяваме

04.05.2019г. / 08 33ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Макар и да не е любимото ни занимание, пролетното чистене е задължително. Сега е моментът, когато трябва да почистим основно дома, да изхвърлим ненужните и счупени вещи, да подредим гардероба. Обикновено гледаме на това занимание с досада и го отлагаме колкото се може по-дълго. Но колкото и време да минава, все пак трябва да свършим неприятната работа. Ще се опитаме да ви помогнем в това начинание, като ви предложим няколко идеи как да направите пролетното чистене по-бързо и не толкова натоварващо.

Правете малки почиствания, докато вършите нещо приятно

Използвайте времето си така, че да отхвърлите малко домашни задачи, докато правите нещо приятно или разкрасяващо. Например, ако през уикенда си правите домашна маска за лице или коса, докато чакате 10-15 минути, за да я измиете, използвайте времевия прозорец и измийте ваната или мивката. Това ще ви спести време от определеното за основното почистване. Или докато печете мъфини във фурната, можете да подредите някои от кухненските шкафове или да почистите вратите им.

>> Неща в дома, които трябва да чистите всеки ден <<

Използвайте табли

За да не губите време в преместване на различни предмети от едно място на друго, използвайте табли. Наредете върху тях предметите, които ви пречат да изчистите дадена повърхност и ще спестите много повече време.

>> Какво първо забелязват хората в дома ви <<

Използвайте миялната машина

Тя може да ви послужи добре не само за съдове и чаши. Огледайте се у дома – всякакви прашни предмети, които могат да издържат на оборотите в миялната, може да ги почистите в нея. Така ще спестите време и енергия, които да вложите за почистване на друга зона в апартамента.

>> Кои препарати за почистване да не смесвате никога <<

Използвайте поставки за съхранение на продуктите в хладилника

Ако искате да не замърсявате хладилника и да ви се налага често-често да го почиствате, купете си няколко чекмеджета за съхранение на продукти в хладилника. Така само с едно бързо почистване с кърпа на повърхността им ще си спестите време да чистите често целия хладилник.

>> 7 от най-мръсните места в кухнята <<

Започвайте да чистите отгоре надолу

Когато забърсвате прахта от мебелите у дома, уверете се, че започвате отгоре надолу, за да не стане така, че да почиствате няколко пъти едно и също място. Винаги започвайте с полилеите, осветлението, прозорците, най-високите етажерки по стените. Почистването с прахосмукачка оставете за накрая.

>> Грешки при почистване на банята <<

Чистете душа, докато се къпете

Докато се наслаждавате на своя приятен душ можете да използвате времето и да го почистите набързо със стара четка за зъби например. Премахнете замърсяването набързо, докато се къпете и така ще си спестите време, когато миете цялостно банята.

>> 8 начина да освежите кухнята без да правите основен ремонт <<

Оставете продуктите да действат

Понякога не оставяме дезинфектантите достатъчно дълго време върху дадена повърхност и нетърпеливо започваме да търкаме, за да премахнем петно или замърсяване. Но разбираме, че това е трудно постижимо, тъй като не сме дали достатъчно време на препарата да подейства. Вместо това започваме да търкаме яростно, за да премахнем досадното петно. Недейте да губите време, а добавете още от продукта и му дайте време да подейства. Вие използвайте това време и почистете друго място от дома.

Коментирай