За дома

Трикове за гладене на дрехи без ютия

Как да премахнете гънките от тъканите без специален уред за целта

11.03.2023г. / 05 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ютията е едно от най-полезните пособия в домакинството. Тя ви спасява, когато трябва да изгладите измачканите си дрехи. Но какво бихте правили, ако ютията ви е развалена или в момента не разполагате с такава, а имате измачкани дрехи, които се налага да облечете?

Как правилно да сортирате дрехите за пране

Ще ви спасят някои страхотни трикове за гладене на дрехи без ютия. Вижте как да се справите с измачканите дрехи без това пособие.

Със сешоар

Сешоарът може да се окаже най-добрият ви приятел в моментите, в които нямате ютия. Горещата му струя може да ви помогне бързо да изгладите измачканите дрехи. Насочете струята на сешоара към дрехата под ъгъл. Започнете да движите сешоара по посока отгоре надолу, така че да изпънете гънките. Ако дрехата е от деликатна тъкан, наложете тензух, за да не я увредите.

Влажна кърпа

Навлажнете кърпа с топла вода. Изстискайте я максимално, за да няма излишна течаща вода от нея. Наложете я върху измачканата дреха. Притиснете отгоре с кухненска хартия и тежък предмет с равна повърхност. Оставете така за известно време, докато се изгладят гънките. Може да използвате и сешоар за допълнително изглаждане.

6 чести грешки при прането

Използвайте влагата на душа

Закачете измачканите дрехи на закачалки и пуснете горещата вода на душа. Оставете дрехите да постоят така известно време, за да може парата да си свърши работата. След това може да притиснете дрехите с тежък предмет или възглавница, за да ги изгладите допълнително.

Използвайте оцет

Разтворете 1 част оцет в 3 части вода. Напръскайте дрехите с тази смес и закачете дрехите на закачалки на простора на балкона. Така едновременно ще се изгладят гънките и дрехите ще се проветрят, за да се премахне миризмата на оцета. Той има свойството да изправя намачканите тъкани.

8 начина, по които дрехите ви убиват

Може да използвате каната за чай, като кипнете вода в нея. Поставете измачканата дреха над каната, така че парата да отива в нея. Това ще помогне за изглаждането на гънките.

Преса за коса

Пресата за коса може да се използва вместо ютия. Ако в момента не разполагате с ютия, просто изгладете дрехата с помощта на пресата за коса. Този уред има щадящи за косата функции, което ще предпази и дрехите ви от увреждания.

Вредни ли са навиците ви за пране?

Коментирай