За дома

Хитри употреби на водката

Алтернативни начини да използвате водка в домакинството и красотата

14.03.2023г. / 09 22ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Водката е едно от най-обичаните и популярни питиета. Тя е любима на мнозина, но вероятно ще се изненадате, че можете да я използвате не само за пиене и забавления. Водката може да е един от най-добрите ви помощници в домакинството, стига да знаете как да я използвате.

10 алтернативни употреби на утайката от кафе

Преди да ви запознаем с алтернативните и хитри употреби на водката, не бързайте да използвате любимата си скъпа водка. Винаги дръжте една евтина вариация в шкафа си за такива цели.

Какви са хитрите употреби на водката, за които не подозирате?

За освежаване на прането от гардероба

Дори да поддържате гардероба си чист и ароматизиран, дрехите, които стоят в него задълго често излъчват миризма на застояло. Водката може да ви помогне да се справите с това. За да премахнете тази миризма и да върнете свежестта на дрехите, напръскайте ги с водка. Тя има неутрален аромат, а алкохолът в нея убива лошите миризми. Просто напръскайте с помощта на спрей бутилка.

За почистване на кожата

Водката действа като почистващо и дезинфекциращо средство за кожата. Тя има стягащи порите свойства, като същевременно допринася за дълбокото почистване благодарение на високото алкохолно съдържание. За да омекотите действието ѝ, смесете я с една чаша охладен зелен чай. Добавете към него 2 супени лъжици водка. С помощта на памучен тампон нанесете като тоник за лице и шия.

15 полезни употреби на вазелина

За успокояване на зъбобол, подутини

С помощта на водката можете да си направите компрес, който успокоява болка и подутини. Антисептичните ѝ свойства проникват през кожата и я успокояват, включително и бактериални инфекции.

Свързани статии

За укротяване и съживяване на косата

Водката ще ви помогне да укротите летящата наелектризирана коса. Тя има ниско pH, което спомага за избистрянето на косъма, придаването на повече блясък и здравина. Изплакването на косата с водка помага и на скалпа да се пребори с гъбичките и бактериите, причиняващи раздразнения по кожата.

Интересни употреби на свинската мас

Против лоша миризма на краката

Лошата миризма на краката е проблем, от който много хора страдат. За да се спасите от нея и за да дезодорирате краката си, смесете равни части вода и водка в легенче. Накиснете краката в разтвора и изчакайте горещата вода да изстине или около 30 минути. Водката убива бактериите и гъбичките по кожата, освежава я и премахва неприятните миризми.

Коментирай