Ако сте от любителите на кафето и пиете от него по няколко пъти всеки ден, ще се зарадвате да разберете, че утайката от кафе е нещо, което не трябва да изхвърляте. Тя има множество употреби в дома и в грижата за красотата, които могат да са ви от полза.

Изпиването на една чаша кафе не само ще ви помогне да се ободрите и да имате повече енергия през деня, но и ще ви помогне да направите дома си по-благоуханен, косата си по-гъста и бързо растяща, косопадът може да остане в миналото, а градината ви (на балкона или на вилата) да стане по-буйна и красива.

Вижте за какво можете да използвате утайката от кафе. Ето и прекрасните ѝ употреби за дома и в красотата.

1. Като домашен дезодорант

Хитри употреби на филтрите за кафе

В дома може да се появят множество различни неприятни миризми. Вместо да пръскате ароматизатори под формата на аерозоли, които могат да имат отрицателно влияние върху здравето, опитайте с утайка от кафе. Кафето има прекрасен аромат. Освен това утайката от него има свойството да поглъща лошите миризми. Можете да поставите утайка от кафе в хладилника, в килера, в кухнята, в кошчето за боклук – на различни места, от които лъха лоша миризма.

2. За измиване на загорели съдове

Утайката от кафе има абразивни частици. С тяхна помощ можете да свалите загорелите остатъци от вътрешността на съдовете за готвене. Използвайте гъба, с помощта на която да нанесете утайката в съда и да разтъркате.

3. За почистване на скара и барбекю

Абразивната текстура на утайката от кафе може да ви свърши чудесна работа и за почистване на скара и барбекю от загорелите остатъци от месо и зеленчуци. С помощта на гъба отново разтъркайте скарата с утайката. След това изплакнете или измийте.

Пилинг за лице с кафе, мед и зехтин

4. Скраб за кожа

Утайката от кафе може да ви помогне да ексфолирате кожата. Тя може да се включи в различни рецепти за приготвяне на домашен скраб за тяло и лице. Тук можете да видите няколко полезни рецепти за домашен ексфолиант с кафе. Утайката от кафето премахва мъртвите клетки от кожата, натрупания себум и мръсотия, а антиоксидантите в кафето я подхранват и се борят с възпаленията.